30 листопада 2023, 09:00, Україна

Світові ціни на пшеницю впали після відтермінування Китаєм імпорту кількох партій французьської пшениці

Китай відклав отримання права власності на кілька партій французької пшениці, через що на світових біржах ціни пшеницю впали до багаторічних мінімумів.

Про це інформує Мінагрополітики.

За словами європейських трейдерів, імпорт частини із 2-2,5 млн тонн французької пшениці був відтермінований на березень, хоча трейдери вважали партію вже закупленою.

«Цей крок підірвав уявлення про апетит Китаю до імпорту пшениці після того, як власний урожай країни постраждав від дощів, що викликало ідеї про те, що Китай може зробити значні закупівлі цього сезону на міжнародному ринку», — йдеться в повідомленні.

Березневі котирування паризької продовольчої пшениці після новини втратили 1,6% та впали нижче 225 євро/т вперше з лютого 2022 року.

Чиказька біржа також відреагувала, і березневі котирування продовольчої пшениці на ній втратили 3% та встановили контрактні мінімуми.

Експорт пшениці зі США минулого тижня склав 277 тис. тонн, що також менше на 90 тис. тонн за тиждень.

Нагадаємо, раніше, з посиланням на анонімні джерела, Bloomberg повідомив, що після того, як урожай зернової в країні постраждав від дощів, Китай активно скуповує на світовому ринку дешеві партії пшениці. Крім того, Китай, згідно інформації росЗМІ, підписав з РФ довгостроковий найбільший в історії країн контракт на постачання 70 млн тонн агропродукції протягом 12 років. 

Ще раніше, у серпні, експерти говорили, що Китай опинився на порозі економічної кризи і може знизити попит на зерно.