Аграрний сектор залишиться збитковим попри гарний врожай цього року — Висоцький

Попри гарний врожай 2023 року український аграрний сектор залишиться збитковим, тому що ситуація з цінами на зерно стала гіршою.

Про це заявив перший заступник міністра аграрної політики та продовольства Тарас Висоцький, пише Latifundist.com з посиланням на Інтерфакс-Україна.

Тарас Висоцький зазначив, що протягом двох років повномасштабної війни показники агровиробництва в Україні залишаються на високому рівні, і навіть перевищують на 5-10% торішні показники.

«Це стосується насамперед кукурудзи. За меншої площі вирощування вал досягне 29-30 млн т. Аналогічна ситуація із соєю та ріпаком», — сказав заступник міністра.

Проте вартість зерна знизилася порівняно з минулим роком.

«Якби це було, те саме плюс 5-10%, в принципі, було б спокійніше. Але, на жаль, цінова ситуація свідчить про те, що за нинішніх цін рік по галузі буде збитковим», — додав Тарас Висоцький.

Збитки агросектору у 2023 році зараз оцінюються на рівні $3,5 млрд. Заступник міністра відмітив, що це суттєва негативна цифра для українського АПК. Він вважає, що вирішити проблему можна лише шляхом покращення логістики, оскільки оптимізація експортних шляхів автоматично означає вищі ціни на внутрішньому ринку.