11 жовтня 2023, 09:00, Україна

В Україні пропонують створити спецфонд для закупівлі зерна у аграріїв

Україні варто створити спецфонд для закупівлі 10 млн т зерна у аграріїв за фіксованою ціною. Це дозволить їм отримати фінанси для виплати оренди, кредитних зобов'язань та польових робіт.

Таку думку висловив народний депутат Дмитро Соломчук.

Він зазначив, що на сьогодні українські аграрії опинились в складній ситуації через низькі ціни на вирощену продукцію та високу закредитованість агросектору, яка знаходиться на рівні близько 100 млрд. грн.

«Враховуючи величезні ризики, вважаю за необхідне не збільшувати програми по кредитуванню, залишивши на існуючому рівні, а створити спецфонд «Зерно України», під який здійснити випуск ОВДП та за фіксованою ціною викупити в аграріїв близько 10 млн. т врожаю з подальшим відповідальним зберіганням на приватних сертифікованих елеваторах та страхуванням на випадки військового ураження по програмі, яку реалізовує Міністерство економіки, з можливістю дострокового викупу даної продукції із врахуванням вартості зберігання. Це найшвидше рішення, яке дасть аграріям «ковток повітря». Вони будуть мати можливість погасити частину кредитних зобовʼязань, виплатити плату за оренду паїв мільйонам українців, провести осінньо-польові роботи», — написав Дмитро Соломчук.

Нагадаємо, цього року фермери майже не продають зерно з коліс — Прометей.