За наступні роки в Україні можуть побудувати до 10 нових переробних підприємств

Зараз в Україні на етапі проєктування знаходяться близько 10 нових переробних підприємств. Переважно, це заводи з виробництва паливного етанолу. За оптимальних умов їх побудують за найближчі 1-3 роки.

Про це у своєму блозі на Latifundist.com розповів радник в національній інвестиційній раді при Президенті України, економіст, автор проєкту «Велика агропереробка» Олександр Бататін. 

«За останній рік до нашої команди звернувся не один десяток українських підприємців з питанням, в яке виробництво глибокої переробки можна інвестувати. Для ряду українських компаній ми вже почали проектування підприємств», — сказав Олександр Бататін.

Він зазначає, що в Україні потрібно будувати мультипродуктивні заводи, щоб переробляти сировину на одному заводі у 3-5 продуктів з високою доданою вартістю та попитом на зовнішніх та внутрішньому ринках. Перевагою таких заводів є модель безвідходного виробництва та висока рентабельність.

«Сучасні технології дозволяють виробляти такі продукти, як глюкоза та глюкозно-фруктозні сиропи, фруктоза, карбонові кислоти (лимонна, молочна, оцтова тощо), амінокислоти, дріжджі та екстракт дріжджів та інше. Всі ці продукти володіють значною доданою вартістю та відзначаються зростальним попитом на світовому ринку. Наші дослідження показують, що середньорічний темп зростання цих продуктів складає від 4% до 7% щороку протягом наступних 12-15 років. Це означає, що проблем з ринками збуту не буде», — вважає Олександр Бататін.