3 жовтня 2023, 12:42, Логістика

Зміна умов перестановки вагонів на європейську колію може знизити обсяги експорту — ЄБА

З 1 жовтня український експорт може опинитися під загрозою, оскільки «Укрзалізниця» обмежує можливість користуватися візками для перестановки вагонів на євроколію приватним власникам вагонів.

Про це повідомила пресслужба Європейської Бізнес Асоціації.

Зазначається, що власники приватних вагонів вже отримали відмову у затвердженні планів перевезень на жовтень щодо користування візками.

«Натомість «Укрзалізниця» встановила вимогу використовувати лише вагони, що знаходяться у її власності, оплата за які регулюється державним тарифом (входять до парку філії «Центр транспортної логістики») для перевезень в експортному напрямку. Це відбулось без попередження учасників ринку та попередніх консультацій. Як повідомляють учасники Асоціації, це рішення є раптовим та суттєво впливає на можливість виконання плану експорту», — йдеться в повідомленні в ЄБА.

В Асоціації вказують, що зміна умов перестановки вагонів на європейську колію може вже найближчим часом призвести до суттєвого зниження обсягів експорту та, відповідно, зменшення валютних надходжень в економіку країни.

Нагадаємо: агровантажі, що прямують в Клайпеди, будуть проходити ветеринарний, санітарний та фітосанітарний контроль в порту.