СОТ опублікувала позови України проти трьох країн ЄС за заборону імпорту українського зерна

Світова організація торгівлі оприлюднила запит України на процедуру врегулювання спору після того, як Польща, Угорщина та Словаччина заборонили імпорт низки українських сільськогосподарських товарів.

Про це пише Bloomberg.

Три країни мають 60 днів для початку консультацій з Україною. Якщо це не вирішить проблему, Київ може вимагати створення комісії СОТ.

Запит України на консультації є першим формальним кроком у тривалому процесі вирішення суперечок у СОТ і може перерости в першу справу в організації, коли Україна виступатиме позивачем проти членів ЄС.

Згідно з копіями скарг, оприлюднених на сайті СОТ, Україна стверджує, що заборони порушують різні положення угоди СОТ про сільське господарство та Генеральної угоди про тарифи та торгівлю.

Перш ніж справа пройде через систему вирішення суперечок СОТ, може знадобитися кілька років. Навіть якщо Україна виграє суперечку, три інші країни можуть теоретично накласти вето на його результат, оскарживши рішення в апеляційному органі СОТ.

Читати по темі: Україна хоче досягти порозуміння з країнами-сусідами шляхом переговорів без звернення в СОТ — Тарас Качка