У ЄС розглядають можливість надання Україні грошей для викупу зерна у аграріїв — депутат

У ЄС розглядають надання Україні до 1 млрд євро для викупу зерна у аграріїв.

Про це заявив народний депутат, член Комітету ВРУ з питань аграрної та земельної політики Дмитро Соломчук під час брифінгу у Медіацентрі Україна, повідомляє «Укрінформ».

«Ми чекаємо рішення Європейського Союзу про виділення досить немаленької суми грошей для викупу якоїсь частини українського збіжжя в українських фермерів для того, щоб у них були кошти на посівну та виплати за паї. Сьогодні йде мова про 1 млрд євро. Побачимо, яке вони приймуть рішення. Але це дуже важливо, щоб держава за європейські кошти викупила врожай»,— сказав він.

Соломчук зазначив, що така підтримка дозволить українським аграріям отримати кошти для подальшої роботи.

Як повідомлялося, у травні 2023 року Єврокомісія заборонила імпорт пшениці, кукурудзи, ріпаку та соняшнику з України до Болгарії, Угорщини, Польщі, Словаччини та Румунії за наполяганням цих країн. Заборона була введена на місяць і 5 червня продовжена до 15 вересня 2023 року.

Читайте по темі: Планується зустріч Президентів Польщі та України для обговорення імпорту українського зерна

Українська влада наполягає, що у разі продовження Єврокомісією заборони на імпорт українського зерна після 15 вересня Україна може розглядати дзеркальні заходи. При цьому, деякі країни-ініціатори цієї заборони, зокрема Польща, заявляють, що продовжать обмеження імпорту української агропродукції, навіть якщо Єврокомісія ухвалить рішення про його скасування.