В поточному сезоні врожай ріпаку може сягнути рекордних 4,2 млн тонн — аналітик

В поточному сезоні врожай ріпаку може сягнути рекордних 4,2 млн тонн. Цьому сприяли рекордні посівні площі та урожайність культури. Експортний потенціал ріпакового ринку та продуктів його переробки також оновлює максимум.

Такиі прогнози надала аналітик олійного ринку «УкрАгроКонсалт» Світлана Купрєєва.

Воні відзначила, що таких результатів Україна змогла досягти не тільки завдяки гарному врожаю та новим переробним потужностям, але й вирішенню логістичних проблем.

«В липні експортна статистика демонструє досить активний початок сезону, що особливо важливо в умовах відсутності зернового коридору. Логістика переорієнтується на дунайські порти та сухопутні маршрути через західні кордони. Згідно інформації учасників ринку, в умовах постійних атак на портову інфраструктуру вересневі контракти орієнтовані на автомобільну та залізничну логістику ріпаку», — інформує Світлана Купрєєва.

Аналітик повідомляє, що ключовими ринками збуту для ріпаку та ріпакового шроту залишаються країни ЄС, а ось на ринку ріпакової олії з ними доволі успішно конкурує Китай.

Географічна структура експорту:

  • ріпак — зменшилась частка країн ЄС на користь Великої Британії, Швейцарії та Бангладеш
  • ріпакова олія — зменшилась частка країн ЄС на користь Китаю та Малайзії
  • ріпаковий шрот — навпаки, частка країн ЄС досягла 95%, інші 5% — експорт у В’єтнам

На думку експертки, поточні показники експорту в серпні (станом на 22 серпня 2023 року експортовано біля 500 тис. тонн ріпаку та більше ніж 58 тис. тонн ріпакової олії) дозволяють розглядати оптимістичні сценарії.