У польському порту Гданськ планують наростити можливості для перевалювання зерна

Польські порти готуються до збільшення обсягів перевалки зернових вантажів з України, в тому числі порт Гданськ. У 2022 році перевалка зерна в Гданську склала 2 млн т, що на 19% більше, ніж у 2021 році.

Про це повідомляє ЦТС.

Зазначається, що за перші два квартали 2023 року в порту перевантажили 1,4 млн т зернових. Це зростання на 52% порівняно з аналогічним періодом минулого року.

«За інформацією Адміністрації порту Гданськ, найслабшою ланкою в транзиті українського збіжжя виявилася залізниця. Тому 70% зерна надходить до порту автотранспортом. Через це в рамках підготовки до збільшення перевалки зерна, кількість місць для автотранспорту в порту було збільшено до 970, хоча в окремі періоди кількість авто може сягати 1500 одиниць на добу», — йдеться в повідомленні.

Оператори порту за день можуть обслуговувати 730 вантажівок і 80 вагонів. Але вони планують звести постійні та тентові склади, а також хочуть реалізувати додаткові залізничні інвестиції. Завдяки цьому пропускна здатність терміналів у порту зросте з 300 до 485 тис. т на місяць.