В обмін на доступ до SWIFT — Гутерріш запропонував Росії продовжити Зернову угоду

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш запропонував президентові Росії Володимиру Путіну продовжити угоду, яка дозволяє безпечний експорт зерна з України Чорним морем, в обмін на підключення дочірньої компанії російського сільськогосподарського банку до міжнародної платіжної системи SWIFT.

Про це, з посиланням на свої джерела, повідомиляє Reuters.

За іхньої інформацією, у вівторок Гутерріш направив Путіну листа, в якому запропонував шляхи подальшого полегшення російського експорту продовольства і добрив та забезпечення продовження поставок українського зерна Чорним морем.

«Мета полягає в тому, щоб усунути перешкоди, що впливають на фінансові операції через Россельхозбанк, що викликає серйозне занепокоєння Російської Федерації, і одночасно забезпечити продовження потоку українського зерна через Чорне море», — заявив журналістам офіційний представник ООН Стефан Дюжаррик.

Він не повідомив подробиць про пропозицію, але додав, що Гутерріш взаємодіє з усіма відповідними сторонами з цього питання та готовий продовжити обговорення своєї пропозиції з Росією.

Нагадаємо, раніше про свої зусулля щодо пролонгації дії Зернової угоди заявляла Турція.