Україна не приєднається до ЄС, якщо буде експортувати багато зерна в Європу — думка

Якщо Україна багато експортуватиме зерна в Європу, то вона не приєднається до ЄС. Фермери в ЄС мають дуже сильне лоббі. Навіть проукраїнськи налаштовані польські політики, коли мова йшла про бізнес їхніх фермерів, забували про Україну. 

Про це в інтерв'ю Latifundist.com сказав голова Ради директорів компанії Agromino Петр Крогман.

«Експорт до ЄС через західний кордон не є найкращим рішенням — навпаки, це шкодить Україні, оскільки провокує фермерів ЄС. Саме тому Україна втрачає популярність. Сільське господарство — це дуже проблематична частина. На агро витрачається одна третя європейського бюджету. Це найбільша стаття бюджету. За кожен мільярд гривень з експорту пшениці в ЄС, Україна втрачає мільярд на можливій поставці зброї», — зазначає голова Ради директорів компанії Agromino. 

За його думкою, немає сенсу вкладати великі кошти в перевалку на кордоні з ЄС.

«Багато компаній будує перевалку, але ця інфраструктура не матиме сенсу за кілька років. Китайці у межах Шовкового шляху побудували в Угорщині величезну інфраструктуру. Мій колега, який був там, розповідав, що це грандіозні площі, об'єми перевалки. Але там нікого немає. Тому я не вірю в шлях на захід»,— говорить Петр Крогман. 

Він додає, що є ще економічна складова. Щоб експортувати до Гданська чи Гамбургу, треба витратити біля $100:

  • $20 — за перевалку на кордоні,
  • $40-50 — за транспортування поїздом до порту
  • і ще від $20 до $40 — всередині України за логістику.

петр Крогман вважає, треба забути, що пшениця коштуватиме $400. Коли її світова ціна $220, не можна витрачати $100 на логістику. З економічної точки зору це нонсенс.