Зернову угоду подовжили ще на 2 місяці — Ердоган

Зернову угоду про Чорноморського зернового коридору було вирішено продовжити ще на 2 місяці.

Про це повідомив у Twitter президент Туреччини Реджеп Ердоган.

«Зусиллями нашої країни, підтримкою наших російських друзів і внесками наших українських друзів було вирішено продовжити Угоду про Чорноморський зерновий коридор ще на 2 місяці», — повідомляється в офіційному акаунті.

Президент Туреччини також зазначив, що російська сторона не перешкоджатиме виходу турецьких кораблів з портів Миколаїв та Ольвія.

Реджеп Ердоган висловив подяку представникам всіх країн-підписантів Зернової угоди.

«Я бажаю, щоб це рішення, яке має життєво важливе значення для безперебійної роботи глобальних ланцюгів постачання продовольства і особливо для полегшення доступу до зерна країн, які його потребують, було корисним для всіх сторін», — додав турецький президент.

Український Віце-прем'єр-міністр з відновлення — міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков на своїй сторінці у Facebook зазначив, що Україна вітає продовження роботи Ініціативи, але наголошує, що вона має працювати ефективно.

«Для цього потрібно усунути проблеми, які вже кілька місяців поспіль створює росія шляхом саботажу інспекцій та реєстрації нового флоту. Сподіваємося, що наші партнери докладуть всі зусилля аби зернова угода почала повноцінно працювати на продовольчу безпеку світу, а росія врешті припинить використовувати їжу як зброю та для шантажу», — написав Олександр Кубраков.

Він повідмив, що майже 70 суден зараз очікують в територіальних водах Туреччини, 90% — це ті, хто готовий доставляти світу продукцію українських аграріїв.