УЗА закликає уряд посилити конкурентоздатність портів Дунаю задля національної безпеки

Українська зернова асоціація (УЗА) звернулася до уряду, зокрема до віце-прем’єр-міністра з відновлення України Олександра Кубракова та міністра аграрної політики та продовольства України Миколи Сольського, з ініціативою встановити спеціальні залізничні тарифи для зернових вантажів для перевалки в портах Дунаю, щоб зробити ці порти конкурентоздатними.

За інформацією прес-служби УЗА, спеціальні тарифи на перевезення зернових вантажів до портів Дунаю для подальшого експорту сприятимуть розвитку регіону та буде ще одним інструментом забезпечення економічної безпеки держави.

В Асоціації зазначили, що дунаські порти вже показали своє стратегічне значення для забезпечення економічної безпеки країни, однак системний аналіз їх роботи дозволив зробити такі висновки:

  • занепад портів у мирний час обумовлений неконкурентноздатністю із портами Одеси як у транспортній логістиці (довше плече доставки), так і у відсутності доступу до глибокої води;
  • наявні потужності не можуть забезпечити перевалку необхідної кількості вантажу при заблокованих Чорному та Азовському морях;
  • інвестиції в будівництво нових складів і механізацію наявних не здійснюються, оскільки є розуміння, що об'єкти не окуплять себе в мирний час через неконкурентнозданість із портами Одеси через довше плече доставки.

«Зерновики, як інвестори, що реалізують проекти із будівництва річкових терміналів в портах Дунаю побачили, що навіть в умовах заблокованих морських портів України в Чорному та Азовському морях, коли вантажовласники не звертали увагу на співвідношення цін логістики до портів Чорноморськ, Одеса, Південний з портами Дунайського регіону, останні не могли ефективно опрацьовувати вантажі в першу чергу через відсутність механізованих складів. Справа в тому, що порти 30 років занепадали через додаткові кілометри шляху для автотранспорту та відсутність спеціального тарифу для залізниці, що дозволяв би їм конкурувати з портами Одеси», — йдеться в повідомленні УЗА.

Відтак для забезпечення економічної безпеки країни як невід’ємної складової національної безпеки існує необхідність у формуванні спеціального тарифу перевезень до портів Дунайського регіону, що дозволило б їм конкурувати з портами Одеського регіону і в мирний час.

«Такий крок гарантовано забезпечить збільшення вантажного потоку до портів Дунаю, збільшення товарообігу портів, а також збільшення інвестицій у розвиток річкових портів. Разом з розширенням акваторії портів Дунаю з можливістю рейдової перевалки на зовнішньому рейді це дасть змогу компенсувати різницю в спеціальному тарифі на перевезення залізничним транспортом», — заначають в УЗА.

Крім того, аграрії просять розглянути можливість тимчасового використання коштів Державного фонду Внутрішніх водних шляхів згідно п.6.ч.3. ст.24 БКУ для компенсації спеціального тарифу залізничних перевезень.

Також УЗА просить провести міжурядові переговори між Україною та Молдовою щодо зниження вартості перевезення територією Молдови, щоб відкрита нещодавно залізнична транзитна дільниця Бесарабяска – Рені запрацювала. Адже економічні розрахунки сьогодні показують, що неможливо використовувати переваги цієї відкритої дільниці — вартість перевезення по транзитній частині 129 км на території Молдови втричі дорожче ніж за аналогічну дистанцію по території України та становить близько $12 без ПДВ на тонні зерна.

«Укрзалізниця також могла б створити спеціальний тариф на оренду вагонів та збільшення швидкості руху поїздів, що прямуватимуть до портів Дунаю, а також застосовувати українські залізничні бригади та локомотиви Укрзалізниці задля перевезення зерна територією Молдови. Такі кроки суттєво здешевлять вартість логістики та нададуть додаткової економічної привабливості використанню транзитних залізничних ліній та покращать інвестиційний клімат дунайських портів», — вважають в УЗА.

В Асоціації переконані, що в умовах війни та блокади чорноморських портів уряд повинен прийняти рішення, які додатково посилять економічну безпеку країни та сприятиму покращенню національної безпеки країни на майбутнє в цілому.