Готується російська альтернатива зерновій угоді — ЗМІ

У російській держдумі обговорюють створення нового транспортного вузла в одному з іранських портів, який буде використовуватися в основному для поставок пшениці та інших зернових з росії, так званого «Перського хабу». 

Про це пише Latifundist.com з посиланням на The Eastern Herald.

Витрати російських експортерів агропродукції в рамках «зернової угоди» серйозно зросли, разова комісія за грошовий переказ тепер досягає 7% від суми платежу через «валютні ризики».

Протягом шести місяців, з середини вересня 2022 року, в рамках міжнародного транспортного коридору Північ-Південь працювала організація логістичного каналу з російських портів на Волзі в Ульяновській області до іранського порту Ензали та митних терміналів та складу у Казвіні.

На початку грудня 2022 року в рамках XIV Міжнародного форуму «Бізнес-клімат у росії» було підписано меморандум, який дозволить запустити масштабний проект «Середня Волга — Ензалі — Казвін» для прямої доставки вантажів «річка-море». Повідомлялося, що маршрут повинен мати двосторонню орієнтацію та покаже всі переваги «вільних портів». У той же час було укладено угоди про постачання пшениці до Ірану з компанією Shamsazar на суму 600 млн рублів.

Також росія та Іран планують об'єднати в одну систему транзит вантажів з басейну Індійського океану через порти південного Ірану та їх доставку іранськими залізницями до портів Каспійського моря. Влада Ірану повністю підтримує проект.

Нагадаємо, що Ердоган відреагував на пропозицію путіна безкоштовно постачати збіжжя найбіднішим країнам світу. Він заявив, що Туреччина готова купувати зерно, щоб молоти його на борошно і відправляти до кінцевого пункту призначення у такому вигляді. 

Крім того, президент Туреччини зазначив, що його країна готова сприяти постачанню вироблених у росії добрив до бідних країн.