З порту Чорноморськ завтра відправлять шосте судно з гуманітарною допомогою


Джерело фото: Facebook Мінагрополітики

До Республіки Ємен завтра з порту «Чорноморськ» відправлять судно Negmar Cicek, яке доставить 30 тисяч тонн гуманітарної допомоги. Це вже шосте судно в рамках продовольчої програми Grain from Ukraine. 

Про це повідомляє пресслужба Мінагрополітики.

Сьогоді судно урочисто проводжала міжнародна делегація. Участь у церемонії відправлення судна взяли віцепрем'єр-міністр, міністр розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександр Кубраков, міністр аграрної політики та продовольства України Микола Сольський, надзвичайний і повноважний посол США в Україні Бріджит Брінк, надзвичайний і повноважний посол Королівства Іспанія в Україні Рікардо Лопес-Аранда Хагу, заступник керівника місії Французької Республіки в Україні Бенжамін Роріг, заступник директора Всесвітньої продовольчої програми ООН в Україні Маріанна Уорд.

«Дякую США, Франції та Іспанії за підтримку цієї програми. Саме за кошти цих країн відправляється судно до Ємену. Grain from Ukraine важлива з багатьох причин. Перш за все - це гуманітарна місія, яка показує, що Україна підтримує своїх африканських партнерів. Навіть у такий важкий для нас час. Другий аспект — підкреслює важливість зернової ініціативи, до продовження якої було докладено дуже багато зусиль»,— зазначив Микола Сольський.

Надзвичайний і Повноважний Посол Королівства Іспанія в Україні повідомив, що Іспанія додасть ще 14,4 млн євро до анонсованих раніше понад 236,5 млн євро. Ці кошти виділені у рамках Стратегії з продовольчої безпеки Іспанії.

«Ми дуже раді, що Іспанія могла долучитися до цієї програми. Підтримати Україну в допомозі країнам, що знаходяться під ризиком продовольчої кризи не тільки в Африці, а й в Латинській Америці та Азії»,— зазначив Лопес-Аранда Хагу.

Заступник директора всесвітньої продовольчої програми ООН в Україні Маріанна Уорд наголосила, що Чорноморська зернова ініціатива сприяє утриманню стабільних цін на зерно у світі та забезпечує доступ до їжі найбідніших країн.

«Коли порти не працювали, ціни на зерно досягли свого десятирічного максимуму — майже на 30% вище, ніж у 2021 році. На жаль, збільшення ціни на зерно лише на 1%, призводить до того, що приблизно 10 млн людей опиняються за межею бідності. Сьогоднішнє судно до Ємену є важливим гуманітарним судном. Воно йде до однієї з найбільш голодуючих країн у світі»,— зазначила Маріанна Уорд.