Україна може зберегти експортний потенціал агросектору на рівні попереднього року — Висоцький

Цього року українські аграрії зможуть засіяти майже стільки ж площ, що й торік. Це дозволить зберегти експортний потенціал агросектору на рівні попереднього року — понад $ 20 млрд.

Про це розповів заступник міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький.

Він зауважив, що у торішньому прогнозі не враховувалася частина деокупованих Миколаївської, Харківської та Херсонської областей. Але цю територію потрібно розміновувати, а проте згодом посівні площі можуть стати навіть більшими, ніж минулого року. Процес розмінування складний і довготривалий, тому залишається ризик, що близько пів мільйона гектарів, або 2 % від загальних національних сільськогосподарських площ, будуть не засіяними.

Чиновник наголосив, що цього року аграрії більше фокусуються на олійні культури, через це валове виробництво зернових частково знизиться.

«На внутрішній ринок це суттєвого впливу не матиме, бо ми виростимо як мінімум удвічі більше, ніж споживаємо. Але це впливатиме на міжнародні ринки, оскільки в результаті це може підтримувати тренд на доволі дорогу сировину, високі світові ціни на зернові», — пояснив Тарас Висоцький.

Нагадаємо, Україна експортувала рекордний обсяг соняшника за половину сезону.