На Полтавському КХП здійснювали незаконне виробництво борошна, в тому числі й з гуманітарного зерна

Слідчі з червня ведуть кримінальне провадження щодо зловживання службовим становищем та незаконного використання гуманітарної допомоги на ДП «Полтавський комбінат хлібопродуктів». Відповідна ухвала розміщена у Єдиному держреєстрі судових рішень.

Слідством встановлено, що на Полтавському КХП в 2022 році без оформлення карток складського обліку зерна на підприємстві здійснювали переробку пшениці у готову продукцію — муку вищого соту, яку у подальшому вивезли на підприємства, що проводять виготовлення хлібопродуктів. Виробничі потужності підприємства та витратну частину (водовідведення, водопостачання, електроенергія, газ, трудові ресурси) державного підприємства було використано безоплатно. Працівникам комбінату, які виконували ці роботи, платили по 500 гривень на день готівкою.

В цей же час Полтавський КХП декларував відсутність господарчої діяльності.

Також у розслідуванні перевіряють можливе розкрадення вантажу, який в травні прийшов на станцію «Полтава-Південна» з позначкою «Гуманітарна допомога — пшениця. Продаж заборонено». Мова іде про 16 вагонів-зерновоів з таким вантажем, зерно з них перевезли на переробку до Полтавського КХП.

В подальшому борошно з гуманітарної пшениці віжвантажили у вантажівки приватних компаній ТОВ «Маре груп», ТОВ «ПП Еко продукт», ФОП Кравець та ТОВ «Ес енд ей груп». ТОВ «Ес енд ей груп» уклало з Генеральною дирекцією Державної кримінально-виконавчої служби України договір на постачання цього борошна до установ виконання покарань на Полтавщині та Київщині.

Слідство вважає, що до вказаних установ виконання покарань постачали борошно полтавського млинзаводу неналежної якості та класу.

Фактично підприємство весь час здійснювало діяльність із надання послуг із зберігання зерна та переробки зерна в борошно, однак кошти за надані послуги на рахунки підприємства не надходили.

Нагадаємо, Антикорупційний суд в січні почав судовий процес проти керівництва Полтавського КХП. Крім того, Полтавських КХП виставлений на приватизацію.