Експорт соняшникової олії у сезоні 22/23 може скласти 4,1 млн т — Укроліяпром

Експорт соняшникової олії у 2022/23 маркетинговому році за оптимістичним прогнозом може скласти 4,1 млн т, за песимістичним — 3,5 млн т.

Про це повідомили в асоціації «Укроліяпром».

Експерти асоціації зазначили, що у сезоні 22/23 основними викликами для олійної галузі стануть відключення електроенергії, можливе закриття «зернового коридору» та продовження масового експорту насіння соняшнику з території України.

«Постійні відключення олійнодобувних та олійно-жирових підприємств з безперервним циклом виробництва є небезпечні і можуть призвести до непередбачуваних наслідків. Дане питання може бути частково вирішене шляхом включення підприємств галузі до об’єктів критичної інфраструктури. В Мінагрополітики України створена робоча група, яка розв'язує це питання по підприємствах, зокрема олійно-жирової галузі», — йдеться в повідомленні.

Також експерти зазначили, що нарощення експорту насіння соняшнику, зокрема з нового урожаю, при значному зменшенні його виробництва може мати негативні наслідки для оліярів. Йдеться про зупинку підприємств та втрату світових ринків збуту.

Нагадаємо, агрохолдинг «‎Кернел» придбав термінал з перевантаження соняшникової олії у порту Південний.