Умови торгівлі з Україною можуть бути змінені — Euractiv

Єврокомісія (ЄК) розглядає варіанти перегляду режиму лібералізації торгівлі з Києвом, оскільки ситуація з аграрним експортом України ставить європейських фермерів у невигідне становище.

Про це повідомляє ZN.UA з посиланням на Euractiv.

«Комісія перегляне лібералізацію торгівлі агропродовольчими товарами між Україною та ЄС»,— говориться у повідомленні.

Зокрема наголошується, що ЄК зіткнулася з «зростаючим тиском» європейських країн, оскільки поточні умови ставлять фермерів у невигідне становище через приплив української продукції.

Крім того, про ризик банкрутства говорили румунські, польські та угорські агровиробники. Представник ЄК також визнав, що умови імпорту продовольства з України є «проблемою для наших фермерів».

«Ініціатива, яка була запроваджена ще у травні 2022 року після вторгнення Росії в Україну, передбачала заходи, спрямовані на допомогу останній експортувати сільськогосподарські товари всіма можливими маршрутами. Майже через рік після початку війни заходи виявилися успішними. Однак цей успіх виявився палкою з двома кінцями, оскільки значний приплив зерна викликав напруженість у сусідніх країнах ЄС»,— йдеться в повідомленні.

Зазначається, що у вересні румунські виробники зерна попереджали, що приплив українського зерна через ініціативу solidarity lanes штовхає їх близько до банкрутства. Подібні скарги начебто лунають і від інших сусідніх країн, таких як Польща.

Таким чином, за словами джерела, делегації країн-сусідів України – включаючи Польщу, Угорщину та Румунію наголосили на необхідності подолання негативного впливу українського імпорту на сусідні країни та впливу на конкурентоспроможність їхніх фермерів, а деякі закликали до компенсації.