Україна експортувала найменше борошна за останні 9 років

За 2022 рік українські борошномели експортували 79 тис. т борошна. Це найнижчий результат за останні 9 років. В трійку найбільших імпортерів увійшли Молдова, Польща та Палестина.

Це зазначив голова ревізійної комісії громадської спілки «Борошномели України» Сергій Сакіркін у матеріалі «АПК-Інформ».

Найбільшу частку від загального обсягу експортованого борошна поставили до країн ЄС — 37,8%.

«Найбільше було відвантажено до Молдови, для якої не змінилася логістика. Туди й раніше відвантажували лише наземним транспортом. Тому обсяги експортованої продукції не сильно відрізнялися від відвантажень останніх років і були навіть дещо вищими»,  — зазначили у матеріалі.

В топ 5 найбільших споживачів українського борошна у 2022 році увійшли:

  • Молдова — 27,6% від загального обсягу, або 21,79 тис. т,
  • Польща — 12%, або 9,51 тис. т,
  • Палестина — 10,6%, або 8,35 тис. т,
  • Румунія — 8,9%, або 7,05 тис. т,
  • ОАЕ — 8,6%, або 6,79 тис. т.

Сергій Сакіркін називає обсяг постачання українського борошна в Польщу справжнім проривом, оскільки Польща сама виробляє в середньому 3,7 млн тонн борошна на рік і аж ніяк не страждає на дефіцит цієї продукції. 

«Але співвідношення ціна/якість плюс вміння торгувати допомогли нашим колегам продати в Польщі майже 10 тис. т. І це практично за три останні місяці, коли було відвантажено 7 600 т», — зазначив експерт.

Він прогнозує, що у 2023 році експорт борошна із України в Польщу збільшиться.

Сергій Сакіркін також зазначив, що хоча результат поставок у 2022 році виявився найнижчим за останні 9 років, але враховуючи воєнний час все одно став досягненням українських борошномелів.

«Якщо ж врахувати, що 83,6% всього обсягу експорту було відвантажено у другій половині року, інакше кажучи, у першому півріччі 2022/23 МР, то результат знаходиться в межах останніх років і має явну тенденцію до поліпшення ближче до закінчення МР», — каже Сергій Сакіркін.