Країни ЄС узгодили обмеження ціни на газ

Міністри енергетики країн ЄС узгодили обмеження ціни на газ. Його активують, якщо ціни на пальне перевищать 180 євро ($191,11) за мВтг у контракті газового хабу Dutch Title Transfer Facility (TTF), який є європейським еталоном.

Про це повідомляє Reuters.

Ухвалений механізм буде активовано, якщо зафіксують так звану «подію корегування ринку‎»‎, зокрема:

  • ціна на місяць наперед за механізмом передачі правового титулу (TTF) перевищить 180 €/МВтг за три робочі дні;
  • ціна TTF на €35 буде вища, ніж довідкова ціна на зріджений природний газ на світових ринках за ті ж три робочі дні.

Обмеження може бути запущено з 15 лютого 2023 року. 

«Нам вдалося знайти важливу угоду, яка захистить громадян від стрімкого зростання цін на енергоносії», — сказав міністр промисловості Чеської Республіки Йозеф Сікела.

Після ініціювання обмеження торги не будуть дозволені за контрактами TTF на передній місяць, три місяці та перший рік за ціною, що перевищує базову ціну СПГ на 35 євро/МВт-год.

«Це фактично обмежує ціну, за якою можна торгувати газом, водночас дозволяючи обмеженому рівню коливатися разом зі світовими цінами на ЗПГ – система, розроблена для того, щоб країни ЄС все ще могли виставляти конкурентоспроможні ціни на газ на світових ринках», — зазначає видання.

Читайте також: Генератор для елеватора — як обирати та на що звернути увагу

Німеччина проголосувала за підтримку угоди, попри те, що непокоїться щодо впливу політики на здатність Європи залучати поставки газу на конкурентоспроможних глобальних ринках. Зазначається, що Німеччина погодилася на обмеження ціни після того, як країни узгодили зміни до іншого нормативного акту щодо прискорення отримання дозволів на відновлювану енергію, а також дали додаткові гарантії.

«Запобіжні заходи включають призупинення обмеження, якщо ЄС зіткнеться з дефіцитом газу або якщо обмеження призведе до падіння торгівлі TTF, стрибка споживання газу або значного збільшення маржинальних вимог учасників газового ринку», — йдеться в повідомленні.

Механізм корегування ринку буде припинено, зокрема, якщо попит на газ зросте на 15% на місяць або на 10% протягом двох місяців, чи значно скоротиться імпорт ЗПГ або ж обсяг торгів на ТТФ значно впаде порівняно з тим самим періодом 2021 року.

Проти обмеження ціни проголосувала Угорщина. Нідерланди та Австрія утрималися — представники країн зазначали, що обмеження може порушити енергетичні ринки Європи та поставити під загрозу енергетичну безпеку ЄС.