Попри блекаут ціни на зерно в українських портах не виросли — аналітики

Минулого тижня, після тимчасового блекауту в Україні та зменшення торгівельної активності, трейдери в портах Великої Одеси не поспішали підіймати ціни на пшеницю та кукурудзу.

За інформацією аналітиків ІА «АПК-Інформ», після ракетних ударів по енергетичній інфраструктурі 23 листопада майже всі річкові та морські порти були змушені припинити роботу, в тому числі і з міркувань безпеки. До того ж, після знесрумлення 90% територій країни значно погіршилася логістика та вся робота експортного ринку — не працювали залізничні ділянки у Києві, Дніпрі, Миколаєві, а також на Львівщині, Вінниччині, Сумщині та Харківщині.

«Крім того, на цінову ситуацію продовжували впливати й незмінне превалювання пропозиції над попитом. Однак зниженню цін перешкоджали високі тарифи на вантажоперевезення, неготовність аграріїв істотно поступатися в ціні та низькі темпи збирання врожаю кукурудзи»,— пояснили аналітики.

За кукурудзу у портах Дунаю і Великої Одеси трейдери пропонували $162-190/т на умовах СРТ-порт, у поодиноких випадках ціни підіймалися до $195-205/т СРТ-порт.

На продовольчу пшеницю та фураж ціни варіюювалися в межах $168-205 і 160-190/т СРТ-порт, зрідка сягаючі $210-215 і $195/т.