Глибока переробка зерна дозволить значно підвищити виручку від фуражного зерна і зменшити проблеми зернової логістики — експерт

Галина Янченко, секретар Національної інвестиційної ради при президентові України
Джерело фото: agropolit.com

Глибока переробка дозволяє отримати значно більшу виручку від фуражного зерна, порівняно з його експортом.

Про це сайту Agropolit.com розповіла секретар Національної інвестиційної ради при президентові України Галина Янченко.

«В 2020 році Україна експортувала фуражної пшениці на $1 млрд. Якщо б ми переробили за допомогою біотехнологій цю фуражну пшеницю в ряд продуктів (біоетанол, лимонна кислота, молочна кислота, моногідрат глюкози, кристалічна фруктоза, ГФС) з подальшим експортом, то могли б отримати $3 млрд експортної виручки. І це тільки невеликий приклад потенціалу глибокої переробки»,— пояснила Галина Янченко.

Вона також зазначила, що переробляючи такий об’єм агросировини, Україна автоматично  закриває питання дефіциту логістичною інфраструктури, яке було проблемою останні роки для країни при експорті сировини до блокування морських портів.

За думкою Галини Янченко, в Україні цілком реально вийти через 10 років на переробку 10-12 млн тонн агросировини в рік.

«Якщо ми орієнтуємося на такий об’єм, то це приблизно до $10 млрд інвестицій. Це орієнтовно 30 заводів в різних регіонах країни. Але тут потрібно розуміти, що точну цифру складно зараз сказати. Кожен проект індивідуальний. А є наприклад свіжий кейс в Україні, коли у українського інвестора є вже промисловий майданчик з усіма інженерними комунікаціям і вони починають будувати біоетанольний сучасний завод. І мінімізують більше 10% капексів за рахунок облаштованого промислового майданчику»,— говорить секретар Національної інвестиційної ради.