Світові запаси зерна зменшились до мінімуму за десятиліття — Reuters

Незважаючи на відновлення експорту з України, світові запаси зерна будуть найменшими за останні роки, оскільки поставки надто малі, а врожаї інших великих виробників зернових менші, ніж спочатку очікувалося.

Такі дані щодо поставок зерна та прогнозів урожаю наводить Reuters.

Імпортери, виробники продуктів харчування та тваринники сподівалися, що доступність врожаю покращиться після того, як цього літа Україна відновила поставки з чорноморських портів, а американські фермери висадили великі врожаї.

«Але очікується, що Сполучені Штати, провідний у світі виробник кукурудзи, зберуть найменший урожай кукурудзи за останні три роки. Посуха також завдала шкоди європейським врожаям і загрожує майбутньому посівному сезону в Південній Америці»,— пише видання.

До кінця 2022/23 року світових запасів кукурудзи вистачить лише на 80 днів споживання, що на 28% менше, ніж 5 років тому, це є найнижчим рівнем з 2010/11, згідно з даними, зібраними для Reuters Міжнародною радою по зерну.

Поки що Світовий банк виділив $30 млрд для компенсації дефіциту продовольства, що погіршився внаслідок війни, а президент США Джо Байден минулого тижня оголосив про виділення майже $3 млрд додаткового фінансування для для продовольчої безпеки.