В серпні обяги експорту української агропродукції зросли на 53%

За серпень 2022 року Україні вдалося експортувати 4,6 млн тонн продукції АПК, що на 53% більше аналогічного показника попереднього місяця.

Про це повідомляється на сайті УКАБ.

Досягти таких показників стало можливим після часткове відновлення експорту через морські порти Одеської області в доповнення до альтернативних маршрутів, зазначається у повідомленні.

Щодо структури експорту даної продукції в серпні, то вона виглядала наступним чином:

  • зернові культури: 2,6 млн тонн (кукурудза — 59%, пшениця — 34%, ячмінь — 7%). Приріст до показника минулого місяця: +53%;
  • олійні культури — 985,1 тис. тонн (ріпак — 68%, насіння соняшнику — 17%, соя — 15%). Приріст: +65%.
  • рослинні олії — 397,5 тис. тонн (соняшникова олія — 94%, соєва — 5%). Приріст: +34%.
  • макуха після вилучення рослинних олій — 317,7 тис. тонн (соняшникова — 90%, соєва — 10%). Приріст: +71%.

Найбільші обсяги приросту продемонстрували зернові культури, експорт яких за місяць збільшився більше ніж на 900 тис. тонн. Такий приріст було досягнуто за рахунок саме розблокування морського шляху.

Також відчутний приріст експорту олійних культур. За серпень було додатково відвантажено понад 380 тис. тонн олійних культур. І в даному випадку головна заслуга ріпаку, збір врожаю якого закінчився в Україні. Ріпак експортували альтернативними сухопутними шляхами, оскільки ціна на нього дозволяє покрити більш високу вартість логістики альтернативними шляхами в порівнянні з морським транспортом.