З середини осіні ціни на зерно зростуть, а маржа трейдера знизиться — учасник ринку

На українському ринку зернового трейдингу з'явилися нові оператори, це менш відомі, невеликі компанії, які самостійно роблять накопичення, фрахтують судна, навчившись це робити на Дунаї. Тому маржинальність буде насичуватися новими гравцями, ростиме конкуренція. Відповідно, будуть рости й ціни.

Про це у своєму блозі на Latifundist.com пише операційний партнер торгово-аналітичної компанії Barva Invest Богдан Костецький.

«Прогнозую, що з жовтня-листопада ціни зростатимуть, а маржинальність складатиме не десятки, а умовно $5-10, все рівно задовольняючи операторів ринку», — пише трйдер.

Богдан Костецький зазначає, що повноцінне функціонування ринку — це дальній форвард, коли компанії створюють довгі позиції на лінійних елеваторах, фрахтують теплоходи, беруть участь у тендерах на постачання в умовному жовтні чи листопаді.

«До цього далеко, але оглядаючись на ситуацію місяць назад, все не так погано. Тоді було чимало скепсису, максимум — очікування, що це просто евакуація зерна. Та з часом з'явилися судна не лише на вихід, а і на вхід», — вважає фахівець.

За його словами, про відновлення трейдингу у звичному форматі ще важко говорити. Зокрема, не функціонує великий миколаївський кластер, там пошкоджені портові потужності, тому ринок буде перевантажений пропозицією. Відповідно ставки перевалки, скоріше за все, лишаться на тому ж рівні — $24-28. Об'єм послуг на глибокій воді залишатиметься у дефіциті довгий час.

Нагадаємо, через черги у чорноморських портах укріплюється ціна на кукурудзу.