Чорногорія пропонує перевалювати українське зерно через порт Бар


Джерело фото: lukabar.me

Чорногорія висловила зацікавленість у налагодженні співпраці з Україною щодо використання можливостей порту для перевалки і транспортування товарів через порт Бар (Luka Bar). 

Про це йдеться в повідомленні ЦТЛ.

Порт Бар співпрацює з експедиторськими компаніями із Сербії. За інформацією представника сербської експедиторської компанії «Panšped», компанія готова сприяти налагодженню логістичного маршруту транспортування широкого спектру продукції з України до порту Бар. «Panšped» також має можливість задіювати вільні вагони сербської залізниці, у разі такої необхідності.

Загальна потужність порту — близько 5 млн тонн на рік. В середньому використовується близько 50% потужностей.

Порт Бар володіє такими спеціалізованими терміналами:

  • термінал для сухих насипних вантажів,
  • термінал для рідких вантажів,
  • RO-RO та генеральні вантажі/контейнерний термінал.

Термінал для сухих насипних вантажів використовується для перевалки і зберігання сипучих вантажів і зерна, має силос ємністю 30 тис. тонн, млин, систему ущільнення та палетування; виробничо-торговельна та бізнес-зона — 8,5 га. Також цей термінал має територію вільної забудови (7,8 га). Призначення: склади для сухих насипних вантажів.

Довжина оперативної берегової лінії становить 554 м, глибина води до 14 м, площа відкритого складу становить 5 га.

Для перевалки використовуються три перевантажувальні мости вантажопідйомністю по 12 т кожний та мобільні портові крани: LHM 550 вантажопідйомністю 144 т, LHM 420 вантажопідйомністю 124 т, перевірена осадка 12,8 м.