Всупереч очікуванням індикативи українського зерна на базисі FOB знизилися — експерти

Ціни на зернові знизилися
Джерело фото: Elevatorist.com

Індикативні ціни на основні зернові культури із постачанням із глибоководних портів України на базисі FOB залишалися відносно стабільними впродовж усього минулого тижня, але врешті знизилися за його підсумками.

Про це повідомляє ІА «АПК-Інформ». 

«Деяке послаблення індикативів на пшеницю, фуражні ячмінь та кукурудзу відбулося попри очікування їхнього підвищення на тлі розблокування частини портів Великої Одеси. Це пояснювалося поточними доволі низькими темпами відновлення експорту українського збіжжя та надлишковими його запасами всередині країни, а також спробами збільшити його конкурентоспроможність і вирівняти різницю між цінами на локальному та глобальному ринках за умов зниження цін на останньому»,— прокоментувала ситуацію керівник відділу локальних ринків ІА «АПК-Інформ» Анна Танська.

В той самий час постачання альтернативними шляхами, як і раніше, було обмежено логістичними проблеми, що продовжували ускладнюватися на тлі пікового періоду сезону в країнах ЄС, що також чинило тиск.

При цьому зниження цін не перевищувало 5 USD/т. Індикативні ціни пропозиції пшениці з протеїном 12,5%, 11,5% та фуражу із постачанням з портів Чорного моря в серпні-вересні знизилися до 350-370, 345-365, 315-335 USD/т FOB, ячменю — 310-325 USD/т FOB, кукурудзи — 320-335 USD/т FOB.

«Ймовірно, що з початком укладання нових угод і заходом суден під них ціни на умовах FOB продовжать знижуватися через високу вартість фрахту та велику кількість ризиків, що стримують попит імпортерів та обмежують активність судновласників»,— підсумувала А. Танська.