Український трейдер Barens Group планує купити балкери для вивезення зерна


Джерело фото: port.odessa.ua

Barens Group — український сировинний трейдер — розглядає можливість придбати балкери для транспортування зерна з українських портів Чорного моря.

Про це повідомляють «Порти України» з посиланням на Bloomberg.

Угода про відвантаження мільйонів тонн зерна з портів «Південний», Одеса та Чорноморськ була підписана минулого тижня. Але небезпека, яку становлять міни та російські ракетні атаки, змушує страховиків, банки та брокерів вагатися укладати угоди.

Поки ринок очікує відкриття безпечного морського коридору, рішення щодо закупівлі та планування необхідно приймати зараз, сказав інвестиційний та фінансовий директор Baren Ілля Медведенко.

«Зараз ми разом з нашим партнером розглядаємо два хендісайзи, щоб забезпечити нашим клієнтам стабільні постачання», — повідомив він.

За словами Медведенка, швидше за все, це будуть вживані балкери від грецьких чи турецьких судновласників.

Торгова компанія сподівається, що володіння суднами дозволить запропонувати кращі послуги.

Barens працює переважно на зернових ринках і представляє групу малих і середніх торгових компаній, які прагнуть відновити український експорт пшениці, ячменю, рослинної олії та кукурудзи.

«Наразі фінансування відсутнє, якщо ми не говоримо про великих трейдерів, які фінансуються за рахунок своїх балансів. На цей час вам потрібно використовувати власний капітал, якщо ви хочете купити зернові вантажі», — сказав Медведенко.

Трейдери зазвичай покладаються на банківські позики для фінансування покупки фізичних вантажів. Як правило, банки та інші фінансові установи не надаватмуть кошти, якщо товари не будуть повністю застраховані.

«Ми поговорили з кількома фондами фінансування торгівлі сировинними товарами, і вони можуть почати розглядати вантажі, коли вони дістануться нейтральних вод та безпечної території. Але фермерам потрібна оплата на місці, на умовах самовивезення, на елеваторі чи складі — ось де є дефіцит фінансування (…) На даний момент головне — знайти страховку, а якщо не вдається — знайти підприємливого судновласника, який все одно готовий йти до місця призначення», — розповів Медведенко.

Раніше заступник міністра інфраструктури Юрій Васьков повідомив, що МІУ уже має домовленості з судновласниками, які готові зайти в українські морські порти після їх розблокування та розпочати експорт аграрної продукції.

На початку цього тижня ДП «Адміністрація морських портів» розпочало формування караванів для заходу й виходу суден із зерном з портів Одеса, Чорноморськ та «Південний».