Урожай зерна в ЄС цього року буде нижчим через суху погоду — аналітики

Виробництво пшениці в ЄС буде низьким цього року. Та наявні залишки дозволять експортувати 8 млн тонн. Водночас в наступному 2023 році очікується рекордний врожай олійних культур.

Такий прогноз надала аналітикиня соціальної економіки та координаторка Agricultural Outlook ЄC у відділі аналізу та перспектив розвитку сільського господарства Генерального директорату сільського господарства та розвитку сільських територій Європейської Комісії Андреа Чапковічова, пише Latifundist.com.

В цьому році виробництво зерна в ЄС буде нижчим через суху погоду, яка позначиться на очікуваній врожайності. Однак високими будуть надлишки, які і підуть на експорт. Також очікується скорочення використання зернових культур та кормів для виробництва біоетанолу.

Щодо виробництва олійних культур, то посівні площі під соняшник в 2023 році будуть збільшені завдяки зростанню цін на ринку. Аналітики навіть очікують наступного сезону рекордний для ЄС рівень виробництва соняшника. Водночас вони прогнозують збільшення посівних площ під соєві боби та ріпак.

Нагадаємо, експерти Єврокомісії зменшили прогноз виробництва кукурудзи в ЄС на 0,8 млн тонн за місяць, до 71,7 млн тонн (72,7 млн тонн — у попередньому сезоні).