Делегації України, Туреччини, Росії та ООН проведуть переговори щодо деблокади портів 13 липня

Мінестерство оборони Туреччини анонсувало чотиристоронні переговори щодо безпечного вивезення зерна з українських портів. Перша зустріч делегацій України, Туреччини, Росії та ООН має відбутися у Стамбулі у середу, 13 липня.

Про це повідомляється на сайті турецького відомства.

Міністр оборони Туреччини Хулусі Акар заявив, що переговори були погоджені як із міністром оборони України Олексієм Резніковиміз, так і з російським міністром Сергієм Шойгу.

В Туреччині сподіваються, що на зустрічі у Стамбулі делегації зможуть досягти домовленості щодо відновлення експорту українського зерна через морські порти.

Вчора, 11 липня, президент України Володимир Зеленський провів переговори із президентом Туреччини Реджепом Ердоганом.

«Подякував за висловлені співчуття щодо чергових мирних жертв агресії РФ. Цінуємо підтримку Туреччини. Обговорили важливість розблокування українських портів та відновлення експорту зерна.Також маємо запобігати вивезенню Росією нашого зерна з ТОТ», — написав він.

Нагадаємо, нещодавно народний депутат інсайдив, що приблизно 14 липня з порту Одеси зможе вийти перший тестовий пароплав з зерном. А ще раніше, у червні, МСЗ Туреччини заявило, що необхідності розміновувати чорноморське узбережжя для початку експорту немає. Безпечний маршрут для вивезення зерна з України можна прокласти зонами, де немає мінного забруднення.