У Росток Холдинг липневі відвантаження зерна опинилися під загрозою зриву — гендиректор

Компанія «Росток Холдинг» зіткнулася зі складнощами щодо погодження планів на перевезення зерна як з боку українського, так і з боку польского оператора залізничних шляхів.

Про це розповів генеральний директор холдингу Дмитро Купавцев, повідомляє компанія на своїй сторінці у Facebook.

Станом на 8 липня компанія не мала затверджених залізницею планів на липень, і не мала змоги розпочати бронювання вагонів та підготовку вантажів.

«Все відбувається дуже повільно. Зараз існує ризик зірвати відвантаження за липень. Зазвичай плани підтверджують заздалегідь, і ми розуміємо, що на липень ми маємо завантажити певну кількість зерна, ми замовляємо під це вагони», — розповів Дмитро Купавцев.

Обмеження пов’язані з низкою причин, зазначає керівник. Зокрема, через високий попит з боку інших аграріїв компанія постійно стикається з дефіцитом порожніх вагонів. А великі черги з рухомого складу, який очікує пропуску на західному кордоні України, збільшують час доставки: на транспортування партії з 3 тис. т зернових знадобилося близько місяця.

За його словами Дмитра Купавцева, додаткові складнощі виникли після рішення «Укрзалізниці» підвищити вартість вантажних перевезень з 1 липня одразу на 70%. Відтепер транспортування однієї тонни зерна для компанії у напрямку Польщі коштуватиме від $70 до $100 — в залежності від типу рухомого складу. До цього тариф складав $40.

«Цей маршрут фактично є безальтернативним для компанії, оскільки перевезення у напрямках Румунії чи Молдови є ще дорожчими і економічно недоцільними в умовах зниження вартості зерна на світових ринках», — зазначив керівник компанії.

Читати на тему: В Укрзалізниці пояснили, чому піднімають тарифи на 70%

З початку війни «Росток Холдинг» відвантажив близько 3000 т продукції, хоча за нормальних умов підприємства групи відвантажували утричі більше щомісяця. Компанія не може продати зерно врожаю минулого року через блокаду морських портів.