24 червня 2022, 11:32, Логістика

Вагони з тривалим часом простою будуть пріорітетними на кордоні — УЗ

Зараз спостерігається критична ситуація із пропуском вантажних вагонів. На сьогодні в бік прикордонних переходів прямує понад 41 тис. вагонів. АТ «Укрзалізниця» розглядає можливості врегулювання значних простоїв вантажних вагонів.

Про це розповів заступник директора департаменту комерційної роботи УЗ Валерій Ткачов під час онлайн-наради із зерновиками 23 червня, повідомляє Rail.insider.

«Хоча по зерну, на відміну від загалу, передача вагонів останнім часом дещо поліпшилася. Можна нагадати, що тиждень тому загальна кількість вагонів була понад 42 тис. Проте питання стоїть дуже гостро. Адже чимало вагонів простоюють уже понад два місяці й вантажовідправники хвилюються за якість продукції, що змушена весь цей час знаходитися у «складах на колесах». Введення конвенцій суттєво ситуацію не покращує», — йдеться в матеріалі.

В УЗ наголосили, що збір врожаю в Україні і в європейських країнаї може погіршити ситуацію з перевезеннями.

Для вирішення пробеми в УЗ розглядають можливіть пропуску вагонів з тривалим часом простою.

«Будемо фільтрувати вагони та в першу чергу пропускати ті, котрі стоять уже понад 1–2 місяці. Будемо їх просувати. Крім того, будемо працювати з максимально ефективними та відповідальними перевізниками, які вчасно забирають підтверджені ними вагони», – повідомив Валерій Ткачов.

Експерт каже, що деякі європейські перевізники в кілька разів завищують заявки, а згодом не забирають вчасно та в обумовленій кількості пред’явлені навантажені вагони, що також ускладнює ситуацію з чергами.

В УЗ вважають, що упорядкувати черги за видами вантажів могло би державне регулювання у вигляді певних квот. Проте для лобіювання своїх інтересів через такий інструмент аграрії мають звернутися до уряду.

Нагадаємо, УЗ проводить аукціон на вагони-зерновози з відправкою закордон.