17 червня 2022, 09:10, Україна

Площі озимої пшениці під урожай-2023 можуть значно скоротитися — Сольський

З огляду на ускладнений експорт зерна аграрії можуть значно скоротити посівні площі озимої пшениці урожаю 2023 року на підконтрольній Україні території.

Про це заявив міністр аграрної політики та продовольства України Микола Сольський виданню Reuters, повідомляє пресслужба Міністерства.

До кінця року в Україні накопичиться від 55 до 60 млн т зернових та олійних разом, які ніде буде зберігати. Сольський відзначив, що запаси пшениці в Україні цьогоріч можуть досягти 23 млн тонн при внутрішньому споживанні на рівні 5 млн. 

Крім того, цієї весни аграрії частково перейшли з кукурудзи на соняшник, оскільки олійне насіння важить менше на гектар, але продається дорожче. Подібний перехід може статися з пшеницею. 

Також соняшник і ріпак можуть витіснити пшеницю і кукурудзу, оскільки мають більший попит в Європі. 

«Усе це дуже погано для решти світу. Вони думають, що через декілька місяців буде новий урожай, а війна десь далеко, чи, може, сторони помиряться, а може, щось інше зміниться. Але що буде, коли вони прийдуть купувати зерно в липні–серпні, а їм відмовляють, або ціна сягатиме $ 600 за тонну?» — сказав міністр.