В новому сезоні США зможе експортувати 23-25 млн т пшениці — аналітик

Експортний потенціал США по пшениці — 23-25 млн т
Експортний потенціал США по пшениці — 23-25 млн т
Джерело фото: Pixabay

Експорт пшениці у сезоні 22/23 зі США очікується на рівні 23-25 млн т. Зараз потенціал врожаю оцінюється у 25-27%. Головними імпортерами американської пшениці стануть Мексика, Філіппіни, Японія, Нігерія, країни Близького Сходу та Північної Африки.

Про це розповів регіональний віцепрезидент USWheat Regional for Europe and MENA Ян Флаг під час конференції Trend&Hedge Club.

«‎Новим покупцем пшениці американського походження може стати Ірак. Водночас стосунки з Китаєм суттєво не зміняться, адже для нас це привабливий ринок», — каже Ян Флаг. ‎

США зможе частково компенсувати нестачу зерна, яка виникла через блокування портів в Україні. Повністю покрити ринок завадить очікування невисоких врожаїв в країні.

За його словами, згідно з даними USDA, перехідні запаси пшениці у США становлять 18 млн т. Торік цей показник був на рівні 32 млн т, за рік запаси знизились на 50%. 

Ян Флаг додав, що ціни на пшеницю в новому сезоні залежатимуть від того, що відбуватиметься на ринках країн Чорного моря та Індії.