Україна втратила близько 13 млн т елеваторних потужностей

Сьогодні частина елеваторних потужностей України зруйнована, частина опинилася на окупованих територіях. Загалом на сьогоднішній день Україна втратила близько 13 млн т елеваторних потужностей, тому аграрний ринок може відчути значний дефіцит ємностей для зберігання зерна.

Про це розповіла головна редакторка видання Elevatorist.com Інна Воробйова на онлайн-конференції Trend&Hedge Club.

«Ступінь руйнувань зараз важко оцінити, одні зерносховища зможуть відновити свою роботу після ремонтів, інші, як, наприклад, «Рубіже Агро», взагалі стерті з землі в буквальному сенсі. Тому зараз ми можемо говорити, що з довоєнних 57 млн т одночасного зберігання (за даними «Карти елеваторів» Elevatorist.com) залишилось поки що 44 млн т», — розповіла Інна Воробйова.

Якщо ситуація не зміниться, цих потужностей буде недостатньо для зберігання зерна в новому сезоні.

«Враховуючі кількість залишків минулорічного врожаю, а це сьогодні до 20 млн т за різними підрахунками, то стає очевидним, що в поточному році Україну очікує відчутний дефіцит елеваторних потужностей», — каже головна редакторка.

Елеваторні потужності України після 24 лютого

Інна Воробйова додала, що в подальшому розподіл нових елеваторів в країні зміниться, і цей процес відбувається вже зараз.

«На елеваторному ринку все йде «догори дригом». Змінюється елеваторна географія. Якщо до війни більша кількість елеваторів будувалася у східній та центральних частинах України, то зараз будівництво переміщується до західної частини, де завжди було найменше елеваторів і за кількістю і за їхнім об’ємом», — додала Інна Воробйова.

Нагадаємо, в Хмельницькій області збудували новий елеватор.