Попит ЄС на український соняшник виріс втричі

Соняшник
Джерело фото: Elevatorist.com

На тлі суттєвого обмеження експорту соняшникової олії з України на зовнішньому ринку значно зріс попит на український соняшник.

Про це пише ІА «АПК-Інформ».

«При тому, що відвантаження олійної, як і іншої сировини та продукції, з країни наразі обмежено пропускною здатністю західних переходів, уже другий місяць поспіль ми спостерігаємо суттєвий приріст експорту даної культури»,— зазначають аналітики «АПК-Інформ».

За березень-квітень 2022 р., за попередніми даними, з України у напрямку країн ЄС було відвантажено близько 125 тис. тонн соняшнику, що майже в 3 рази перевищує експорт олійної за першу половину поточного сезону. При цьому лише у квітні показник експорту склав 110 тис. тонн, що стало місячним максимумом із квітня 2008/09 МР.

Однак в подальшому по мірі насичення ринку очікується скорочення місячного експорту соняшнику до ЄС. До того ж наближається новий сезон переробки ріпаку, що також значною мірою впливатиме на попит європейських заводів.

«Враховуючи поточні реалії, за нашими оцінками, до кінця сезону-2021/22 (в травні-серпні) з України може бути експортовано ще близько 350-400 тис. тонн соняшнику. Тобто за сезон у цілому експорт олійної може досягти багаторічного для країни максимуму, склавши близько 570 тис. тонн (приріст у 3 рази до попереднього сезону), а частка зовнішніх відвантажень може сягнути 3,4%. Тим не менш, навіть такий показник у масштабах виробництва соняшнику в Україні залишиться незначним та не вплине на стан олійної галузі всередині країни», - пояснили аналітики АПК-Інформ.

В той самий час, за непідтвердженими даними, через певні переходи мав місце «сірий» експорт, який дійсно цілком міг бути за теперішніх умов, але проти обсягу, що фігурував у новинах про розкриття схем, свідчить пропускна здатність нині функціонуючих річкових портів і сухопутних переходів.