Неймовірна спека може знищити половину врожаю пшениці в Індії

Неймовірна спека випалила пшеничні поля в Індії, майже вдвічі зменшивши врожайність країни — другого за величиною експортера зерна у світі.

Про це повідомляє агенство Bloomberg.

Температура в Індії в березні підскочила до найвищого рівня за історію спостережень, починаючи з 1901 року, що призвело до скорочення врожаю пшениці. За оцінками фермерів та місцевої влади, яких опитав Bloomberg, зниження врожайності пшениці очікується у межах 10-50%.

«Це може стати серйозним ударом по світовому постачанню пшениці після того, як війна Росії в Україні перевернула торгові потоки з критично важливого Чорноморського житничного регіону», — пише видання.

Раніше світ розраховував пом'якшити індійською пшеницею глобальний дефіцит зерна після того, як в Україні розпочалася війна. Міністр продовольства та торгівлі прогнозував, що Індія експортує до 15 млн тонн пшениці цього фінансового року, що є рекордно високим показником. А ще це вдвічі більше, ніж минулого року. Проте спека поставила його прогнози під сумнів.

Зараз показники термометрів вже досягли 46 за Цельсієм (115 градусів за Фаренгейтом) у центральній та північній Індії, а до сезону мусонів, який зазвичай приносить прохолодні дощі, залишилося ще цілих 2 місяці.

Нагадаємо, що через російську агресію на Україні світ балансує на межі продовольчої кризи та голоду в низці країн. У березні ООН зафіксувала зростання цін на продукти на понад 12%.