Ціни попиту на українську олію знизилися

На цьому тижні ціни попиту на українську нерафіновану соняшникову олію (базис FOB) знизилися попри дефіцит пропозиції продукції на світовому ринку.

Про це свідчать дані моніторингу ІА «АПК-Інформ»

«За зазначений період ціни попиту на нерафіновану соняшникову олію знизилися в середньому на 110 USD/т і станом на початок дня 1 квітня переважно озвучуються в межах 1900-2000 USD/т FOB із постачанням у квітні-травні, однак на 29-33% перевищують довоєнні показники. Зазначимо, що укладання нових угод на постачання олії не здійснювалося та ціни були лише індикативними», — повідомляє видання.

Ціни попиту на соняшникову олію зазнали тиску, оскільки учасники міжнародного ринку сподівалися на прогрес у мирних переговорах між росією та Україною і припинення вогню. Це б дало змогу відновити експорт олії з українських портів. До того ж, на ціни вплинуло зниження котирувань на пальмову, соєву олії та нафту на світовому ринку.

Нагадаємо, Україна продовжує експортувати соняшникову олію. Наразі малі партії відправляють наземними маршрутами, а також через дунайські порти. Так, через порт Ізмаїл олія перевантажується прямим варіантом з автомобілей на судно.