За кожну квоту на експорт з України буде просто війна — Мірошниченко

Іван Мірошниченко
Іван Мірошниченко
Джерело фото: Agropolit.com

На сьогодні залишки зерна в Україні складають орієнтовно 5 млн т, з яких 2,5 млн т можуть в кращому випадку експортувати до початку збирання нового врожаю. Все інше зерно тиснутиме на внутрішній ринок.

Про це розповів в інтерв’ю AgroPolit.com трейдер та колишній депутат Іван Мірошніченко.

За його словами, жодний європейський порт сьогодні не здатен прийняти весь обсяг українського агроекспорту. Для створення таких потужностей пройдуть роки.

«Оперативними ефективними кроками можна поліпшувати ситуацію, але для забезпечення перевалки нашого сьогоднішнього обсягу експорту потрібні роки. Тому за кожну квоту на експорт з України буде просто війна», прогнозує експерт.

Він говорить, що залишки лежатимуть мертвим вантажем у виробників, якщо держава не вийде до аграріїв із пропозицією купити їх у свої резерви за 80-90% вартості.

«Без цього аграрії недоотримають ліквідності, тобто вони відчуватимуть значну нестачу коштів. А після розблокування портів аграрії могли б продати це зерно і повернути гроші державі. Але навіть якби цього не сталося швидко, то держава була б з продукцією, аграрії з грішми», вважає Іван Мірошниченко.