Світові запаси високоякісної пшениці в І половині 2022 року скоротяться — прогноз

Надії Австралії забезпечити більшу частину азіатського попиту на пшеницю з високим вмістом протеїну розбиті. Якість зернової в країні постраждала через погодне явище Ла-Нінья в період піку збирання врожаю. Глобальні запаси високоякісної пшениці у I половині 2022 року скоротяться.

Про це повідомив «Електронний журнал IDK. Експерт».

Трейдери очікують, що світові ціни на пшеницю залишаться високими у I половині 2022 року. Котирування утримають кілька факторів: рекордно дорога логістика, збої постачання через новий штам COVID-19. Також на вартість впливає нестача високоякісної пшениці та обмежений експорт із інших регіонів.

Австралія, проте, збере рекордні 35-37 млн т врожаю пшениці. Водночас рясні опади через Ла-Нінью у листопаді призвели до значного зниження якості в її пшеничному поясі.

«Доля борошномельного сорту знизиться приблизно до 35-45% у 2021/22 році, з 65-70% у 2020/21 році», — вважають учасники ринку.

Експорт австралійської пшениці, швидше за все, утримається на високому рівні, всупереч проблемам з якістю. Ринок пшениці в Австралії підтримають обмежені запаси високопротеїнових сортів у США та Канаді, обмежений експорт із Причорномор'я, а також експортні мита та квоти до Росії. Згідно з прогнозами трейдерів, експорт австралійської пшениці зросте до 24-26 млн т у 2021/22 році у порівнянні з 24 млн т у 2020/21 році.

«При цьому Австралія прагне зайняти більшу частину ринку кормової пшениці в Азії через дисбаланс якості пшениці. Вона прагнутиме домінувати у постачанні пшениці низького та середнього сортів до Південно-Східної Азії на тлі зобов'язань з експорту локшини, яка потребує більш високих характеристик, до Північної Азії», — йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, USDA збільшив світовий експорт пшениці за рахунок Австралії та ЄС.