Портові збори в БДЛК не стягуватимуть — МІУ

Міністерство інфраструктури України (МІУ) планує змінити порядок стягнення портових зборів відповідно до змін кордонів акваторій портів.

Про це свідчить відповідний проект наказу.

У МІУ зазначили, що розширювати коло платників портових зборів у Миколаївському порту є нелогічним. Адже судна, що проходять через Бузько-Дніпровсько-Лиманський канал (БДЛК), можуть прямувати не до Миколаєва, а до портів Ольвії чи Херсона, де вони вже мають сплачувати збір.

Крім того, у документі позначили такі зміни:

  • Переміщення суден між частинами акваторії одного порту, включеними до його кордонів, не передбачає додаткового стягнення корабельного, санітарного, адміністративного та маячного портових зборів.
  • Судно, яке заходить в акваторію порту, звільняється від сплати корабельного збору у разі проходу БДЛК для виконання операцій у межах акваторії «ПМШ «Ольвія» та порту Херсон. При цьому стягування корабельного збору здійснюється в тому порту, де виконуються операції. Якщо судна прямують до об'єктів, розташованих на Дніпрі, корабельний збір стягують у порту Херсона.
  • Для суден груп А та Б маячний збір нараховується під час кожного суднозаходу в порт або за кожне проходження судна транзитом, крім проходження Керч-Єнікальського каналу транзиту та БДЛК.
  • Судно, яке заходить до акваторії порту, звільняється від сплати адміністративного збору у разі проходження через БДЛК.

Нагадаємо, Міністерство інфраструктури України (МІУ) оприлюднило для обговорення проект наказу, в якому пропонує звільнити судна з осадкою до 4,5 метрів від сплати канального збору. При здійсненні ними каботажного плавання від сплати всіх видів портових зборів.