Польща блокує Україні видачу спецдозволів на ввезення харчової продукції до ЄС — ЗМІ

Польща фактично заблокувала українському бізнесу перетин європейського кордону. У 2021 р вперше поляки не видали жодного додаткового спецдозволу на ввезення харчової продукції до країн ЄС.

Про це пише AgroPolit.com із посиланням на джерело в Кабміні.

Зазначається, що поляки посилили торгівельну блокаду зміною режиму перетину для українців — на територію Польщі пускають лише вакцинованих зі свіжим ПЛР-тестом, що спровокувало чергу із фур на українсько-польському кордоні.

«За січень-вересень 2021 р обсяг двосторонньої торгівлі товарами з Польщею перевищив $7,5 млрд, що є рекордним показником і перевищує результат всього 2020 р ($7,36 млрд). Ситуація з видачею дозволів критична: у 2021 р вперше поляки не видали жодного додаткового дозволу. Відтак уже на 16 серпня цього року дефіцит дозволів для українських перевізників становив 34 тис. дозволів. Оскільки Польща є транзитною країною на шляху до 12 країн ЄС, то ця проблема є дуже відчутною для українських перевізників та великих іноземних компаній постачальників харчової продукції та рітейлу», — коментує джерело в КМУ.

Співрозмовник AgroPolit.com в уряді нагадав, що за умовами угоди про ЗВТ із ЄС було затверджено показник дозволів для України на рівні 200 тис. основної квоти та 60 тис. опційних дозволів. Проте у вересні 2018 р польська сторона в односторонньому порядку заявила про суттєве скорочення квоти дозволів з 200 тис. до 130 тис. У результаті політичних переговорів вдалося зберегти квоту на рівні 160 тис. дозволів.

Нагадаємо, Україна готується запровадити дзеркальну процедуру отримання дозволів на ввезення продукції з ЄС. Після затвердження відповідного наказу, всі європейські компанії повинні будуть пройти повну процедуру отримання дозволів для ввезення своєї продукції на ринок України.