В Україні планують відмовитись від паперових документів на морські вантажоперевезення

Міністерство інфраструктури України (МІУ) має намір скасувати оформлення паперових документів на морські вантажоперевезення. Для цього у відомстві розробили та опублікували проєкт наказу «Про визнання таким, що втратив чинність, наказу Міністерства транспорту та зв'язку від 13 грудня 2004 року №1098».

«Розвиток інформаційних технологій у морській галузі, як у світі, так і в Україні рухається у напрямку відмови від паперових документів. А Правила (оформлення документів на морські вантажоперевезення — прим. ред.) регулюють тільки порядок оформлення паперових перевізних документів», — зазначено у пояснювальній записці до документа.

У відомстві додали, що портові оператори та морські термінали вже користуються власними інформаційними системами, обмінюються документами та інформацією в електронному форматі.

«Регулювання паперових форм вантажних перевізних документів є не тільки недоцільним, але й стримує впровадження найкращих світових практик», — зазначено у проєкті наказі.

З повною версією документа можна ознайомитись на сайті Мінінфраструктури.

Зауваження та пропозиції до проєкту наказу від фізичних та юридичних осіб Мінінфраструктури приймає до 4 січня 2022 року включно у письмовому та електронному вигляді.

Нагадаємо, Мінінфраструктури планує спростити процес проєктування та будівництва у морпортах.