Українське машинобудування постраждало від зростання цін на газ і зміцнення гривні — думка

Подорожчання газу негативно вплинуло на українське машинобудування. Сьогодні дорожчає метал, збільшується ціна на гаряче цинкування, а також зростають витрати на опалення виробничих та офісних приміщень.

Такою думкою поділився власник «Варіант Агро Строй» Данило Шуфані, пише Latifundist.com.

«Але ми отримали подвійний удар, так як крім зростання цін на газ, впав валютний курс. Тобто, зростає собівартість продукції, але ми не можемо компенсувати зростання цін отриманням валютної виручки, так як наша продукція стала неконкурентоспроможною на зовнішньому ринку», — пояснив Данило Шуфані.

Він розповів, що з кінця літа 2020 року ціна на метал зросла на 120%, хоча останнім часом знизилась — на 20-25% від пікової вартості. Вартість обладнання, яке випускає «Варіант Агро Строй», в жовтні виросла на 15-20%, хоча аналогічне закордонне обладнання не подорожчало. Через це знижується попит на українську машинобудівну продукцію, як на внутрішньому, так і на зовнішньому ринках.

«Сьогодні левову частку обладнання ми продаємо в нуль, практично нічого не заробляючи, тільки, щоб не зупинити направлення і не втратити фахівців. Але це шлях виживання, а не розвитку», — прокоментував ситуацію власник «Варіант Агро Строй».

У той же час споживачі знаходяться під тиском психологічного фактора. Підприємства бояться інвестувати в модернізацію, залишають гроші на «чорний день» через невизначеність щодо майбутнього.

«Уряд не вживає заходів, щоб врегулювати ситуацію. Навпаки, замість того, щоб допустити контрольовану інфляцію для підтримки експортерів, вони зміцнюють гривню. Така політика буде мати катастрофічні наслідки для економіки країни», — зазначив Данило Шуфані.

Власник «Варіант Агро Строй» також розповів про те, що зараз обслуговування цехів гарячого цинкування обходиться втричі дорожче — 1,5 млн грн на місяць проти 400-450 тис. грн раніше. У такій же пропорції подорожчало опалення промислових і офісних приміщень взимку.

Крім цього, Данило Шуфані розповів, що підприємство отримало листа від «Харківобленерго» і «Харьковоблгаз» про підготовку серії відключень електроенергії і газу. Отже, крім вартості, також гостро стоїть питання забезпеченості підприємства електроенергією і газом.