Новий порядок оформлення ТТН принесе бізнесу 1,5 млн грн витрат — ЄБА

Сьогодні в Україні починають діяти нові правила оформлення товарно-транспортної накладної (ТТН). Новий порядок принесе бізнесу додаткові витрати в 1-1,5 млн грн на рік.

Про це повідомила прес-служба Європейської Бізнес Асоціації (ЄБА).

«Це нововведення викликає у бізнесу чимало запитань і уточнень, а також істотно обтяжить компанії фінансово, тому ЄБА звернулася до прем'єр-міністра та голови профільного комітету ВРУ з проханням переглянути цю вимогу і скасувати обов'язкове зазначення згаданих параметрів транспортного засобу», — зазначили в асоціації.

Зміни вносяться Законом України «Про внесення змін до деяких законів України щодо окремих питань здійснення габаритно-вагового контролю» (ГВК) №1534-IX від 3 червня 2021 ст. 48 Закону України «Про автомобільний транспорт» №2344-III від 5 квітня 2001 року. Згідно з документом, при оформленні ТТН вантажовідправник повинен буде вказувати фуру та її параметри (довжину, ширину, висоту, загальна вага, в тому числі з вантажем, і вагу брутто).

Однак відправники в основному користуються послугами логістичних компаній і не володіють інформацією про параметри вантажівок. В ЄБА наголосили, що таким чином вантажовідправники не можуть гарантувати коректність даних при внесенні в накладну. До того ж дані будуть вносити швидше за все вручну, що при великій кількості автотранспорту спричинить за собою великі додаткові витрати кадрів і фінансів на виконання цієї роботи

«За підрахунками експертів асоціації, додаткові фінансові витрати для однієї компанії можуть досягати 1-1,5 млн грн на рік», — розповіли в ЄБА.