Не розгубитися в альтернативах: фактори, які сьогодні визначають ефективність роботи елеватора

Комерційний директор Spike Brokers Олександр Соловей
Комерційний директор Spike Brokers Олександр Соловей
Джерело фото: Особистий архів Олександра Солов'я

Останні роки елеваторний бізнес України зазнає неабияких потрясінь та змушений швидко адаптуватися до нових несприятливих обставин. Учасники ринку говорять, що горизонт планування в роботі став дуже і дуже близьким через невизначеність ситуації.

Але все ж думати про майбутнє необхідно. Ми пропонуємо вам ознайомитися із поглядом на подальшу долю елеваторного ринку від гравця суміжного ринку — комерційного директора Spike Brokers Олександра Солов'я. Про своє бачення ролі елеваторів він розповів на форумі «ВЛАСНИЙ ЕЛЕВАТОР», який минулого тижня пройшов у Львові.

Елеваторний ринок західної України розбалансований

Олександр Соловей зазначає, що коли на поточний момент проаналізувати щільність побудови та місткість зерносховищ по регіонам нашої країни, можна зробити важливий висновок — на сьогодні західна Україна найбільш розбалансована в частині виробничого потенціалу та потенціалу зберігання зерна.

На західній Україні зосереджено приблизно 15% всього елеваторного потенціалу зберігання зерна. В той же час потенціал виробництва складає близько 36% — 38% загального валового продукту. Тобто, спостерігається диспаритет. На думку брокера, ситуація в подальшому може ускладнюватися, адже багато компаній продовжують мігрувати по країні, переносять бізнес та виробництво трохи західніше. Як результат — потреба у елеваторних потужностях саме для західної України буде зростати й надалі.

Наразі за оцінками загальна потужність зберігання на західній Україні становить близько 11 млн тонн. При тому, що врожаю збирається там близько 28-30 млн тонн. Цей дисбаланс не дає змоги частині ринку отримувати вигідну для себе ціну на зерно.

«Скажу так, що в більшості випадків цей диспаритет і є причиною того що фермери та комерційні елеватори з приходом жнив починають більше виштовхувати збут та відвантаження власної продукції аби звільнити складські приміщення для наступного врожаю», — говорить Олександр Соловей.

Потреба в елеваторних потужностях для західної України буде зростати й надалі

Він підкреслює — саме на цьому прикладі найяскравіше ілюструється зв'язок елеваторного бізнесу з логістикою. За час бойових дій в нашій країні для учасників елеваторного ринку назви Ягодин-Дорогуськ, Мостиська, Чоп і Вадул-Сірет стали звичними, адже експорт зерна через західні кордони став одним з пріоритетних напрямків.

За словами аналітика, кожен з учасників логістичного ринку має чітко визначити свою позицію на мапі по відношенню до конкретного ринку збуту. Це дасть змогу максимально оптимізувати витрати на логістику.

«Це важливо, бо елеватор як в Україні, так і в усьому світі надає послуги з такою метою — зберігання продукції та її відвантаження в напрямку конкретного ринку збуту. На сьогодні ситуація наступна — з західної України до кордонів з Європою вартість транспортування коливається в межах менше 25 євро на тонну. В той час як вартість транспортування до портів Чорного моря складає близько 40 євро на тонну. І ми всі розуміємо, що є досить суттєва різниця в цій частині», — каже Олександр Соловей.

Елеватор як логістичний хаб відіграватиме все більш важливу роль

За останні 2 роки зерновий ринок в нас змінився, принаймні, в логістичній частині. Тепер експортери стали активно відвантажувати продукцію в напрямку центральної, західної та південної Європи. Вартість такого транспортування коливається від 50 до 70 євро від кордону.

«Як це співставляється з вартістю транспортування морем? Вартість транспортування з чорноморських портів на сьогоднішній день в силу обставин та військових ризиків складає 35-45 євро. Це без урахування перевалки — вартість перевалки на кордоні з українських вагонів на європейські і вартість перевалки в портах коливається в межах $15-20. Тому я нівелював цей показник. Наприклад, якщо враховувати для західноукраїнських регіонів більш сприятливе для логістики транспортування через західні кордони по відношенню до Чорного моря і здорожчання логістики до Чорного моря, ми зрозуміємо, що західноукраїнський регіон буде балансувати між цими двома ринками. І це прекрасно, бо в Україні з'являються чудові альтернативи для збуту», — розповідає аналітик.

Олександр Соловей впевнений, що не обов'язково дивитися лише в одному напрямку збуту зерна. І кінцевому результаті ситуація з часом піде на користь нашому логістичному сектору.

«В нашій практиці ми відвантажуємо потяги в напрямку Італії з Чопу, середній період транспортування складає 9 днів, плюс-мінус один день. Там інша система планування логістики, вона більш передбачувана, і це добре, щоб дещо тягатися с «Укрзалізницею». Тому що сьогодні стає більш явним те, що «Укрзалізниця» чи то за власним бажанням, чи то через особливі обставини, підігрує певним учасникам ринку, — в нас вартість оренди то зростає до 4 тис. грн, то падає на 2 тис. грн. І це при тому, що в Україні профіцитний ринок вагонів, більше 20 тисяч одиниць», — зазначає Олександр Соловей.

В Україні профіцитний ринок вагонів-зерновозів

Тому нові альтернативи, які будуть з'являтися для українських гравців ринку, будуть лише дисциплінувати та покращувати конкуренцію.

Ефективність же роботи самого елеватора буде визначати сукупність декількох факторів.

«Зв'язок елеватора з тим чи іншим ринком, його географічне розташування, можливості і тип гравців, які будуть працювати на том чи іншому елеваторі, визначать як буде обертатися потужність елеватора. До яких логістичних ланцюжків він буде приєднаний і що це в кінцевому результаті буде давати в економічному аспекті для елеватора. Елеватори в Україні мають всі шанси стати такими собі міні-портами для продукції, яка буде транспортуватися в різних напрямках», — каже Олександр Соловей.

Втрата позицій морського експорту

З січня-лютого 2022 року в логістиці експорту аграрної продукції з України відбулися суттєві, і дещо навіть фундаментальні, зміни. На той час порти Великої Одеси в структурі відвантажень займали майже 60% від загальних обсягів, на інші порти, здебільшого на Миколаївський, приходилося ще 40% експортних відвантажень. Отже, морська логістика займала майже 99% експорту.

Зараз же одеські порти та порти Дунаю займають в сумі до 65-70% всіх експортних відвантажень. Суттєво виріс ринок залізничної експортної логістики, щодня за кордон іде від 400 до 800 вагонів з аграрною продукцією. При цьому в цій структурі з'явилася частка європейських вагонів, і вона постійно зростає.

Морська зернова логістика через воєнні ризики поступилася часткої в загальних експортних відвантаженнях

«Європейці починають розуміти, що краще їм привезти потяг на кордон Чоп або Мостиська, завантажити його в 10 км від кордону і відправити на Європу з прогнозованою логістикою, прогнозованим прибуттям, аніж розглядати альтернативу через Чорне море. Чому? Великій торгівельний бізнес не просто купує та продає, а, в першу чергу, керує ризиками», — говорить Олександр Соловей.

Він пояснює, що там, де логістичний ланцюжок більш ризиковий, зменшується торгова ліквідність, а відповідно і трейдингові апетити. Тому більшість міжнародних компаній сьогодні ніби й залишаються в ринку України, але свої ліміти в трейдингу вони суттєво зменшили. Відповідно, говорить аналітик, роль елеваторів, локальних торгових компаній в подальшому ставатиме все більш важливою.

Блокади перевізників на кордонах — лише процес інтеграції до Європи

Окремо можна говорити ще й про суттєве зростання експорту автомобільним транспортом. Саме такі поставки іноді стають найшвидшим і найекономнішим способом виконання експортних контрактів. Автопарк перевізників агропродукції значно зріс за останніх 2 роки.

«Знаю випадок, коли фермер із Сумської області купив собі самоскиди, возить на Італію до 2 тис. км своїм транспортом, тому що в нього собівартість логістики складає близько $50. Ринок з його регіону на Італію — $150. Аграрій розуміє, що йому цікавіше обертати свій транспорт, таким чином в нього амортизація швидше відбувається», — наводить приклад Олександр Соловей.

Але з перевезеннями автотранспортом з часом у експортерів виникла проблема — блокади з боку європейських перевізників, зокрема, в Польщі, Словаччині, Угорщині. На думку аналітика, це явище супроводжує процес інтеграції нашого ринку перевезень у загальноєропейський. І такі блокади — не новина.

Блокада перевізниками кордонів є лише частиною інтеграції українського ринку перевезень до загальноєвропейського

«Така ж сама ситуація була, коли Польща вступала до ЄС — британські, німецькі, італійські перевізники бастували, перекривали дороги, і таке інше. Тому зрозуміло, що ринки будуть синхронізовуватися, уніфіковуватися та ставати більш цивілізованими. Перевізники говорять — якщо пропускна здатність кордонів збільшиться, то потенційно вартість транспортування може зменшитися на 20-30%», — розповідає Олександр Соловей.

І додає, що на Україну чекає збільшення ефективності залізничного перевезення, поступове налагодження та зростання обсягів поставок автотранспортом, нормалізація відправлень морем.

«На все це потрібно налаштовувати власний бізнес, в першу чергу — елеваторний. Тому що він буде відігравати важливу роль. Бо якщо в мене поруч ринок, до якого я маю більш коротке логістичне плече, а дивлюся в іншому напрямку — то я просто не бачу всіх варіантів. І від цього буде страждати оборотність елеватора, тобто, фокус на той правильний ринок буде важливим елементом елеваторного бізнесу», — зазначає аналітик.

Порти Дунаю потребують якісного залізничного сполучення

Дунайські порти під час бойових дій стали справжнім експортним віконцем для ринку зерна. В 2022 році туди йшов нескінченний потік зерновозів, в портах стояли черги з машин та суден. З часом зернові потоки розвернулися до Одеси, але з деякою періодичністю вони таки знов повертаються до Ізмаїлу та Рені. Отже, можливо є сенс прокласти таки туди залізничні колії, аби забезпечити сталу роботу портів?

Олександр Соловей вважає, що таке рішення було б оптимальним. Адже Україна і надалі буде залишатися в сусідах з країною-агресором, тож зернову логістику потрібно максимально диверсифікувати. До того ж, якісне залізничне сполучення з дунайськими портами знизить вартість логістики, яка на даний момент не є оптимальною.

Якісне залізничне сполучення з дунайськими портами знизить вартість логістики

Отже, якщо підсумувати все сказане, то аналітик визначає — успішність елеваторного бізнесу в подальшому буде багато в чому залежати від вміння вибудувати найбільш оптимальні логістичні шляхи для зернових потоків з урахуванням всіх альтернатив.

«В нас вже на сьогодні є виробники з власним автотранспортом, елеваторна індустрія потроху у виробника також розвивається; в нас є альтернативи — Ізмаїл, порти Чорного моря, західний кордон — тут головне не загубитися у всіх варіантах і тримати руку на пульсі», — зазначає Олександр Соловей.

Також він порадив враховувати більш віддалені перспективи розбудови вузької колії на території України, як визначальну частину для планування та прогнозування в подальшій роботі.

Майя Муха, Elevatorist.com