Придбання зерносушильного обладнання: топ стереотипів, які можуть нашкодити

Стереотипи про зерносушильне обладнання, які можуть зашкодити аграрію
Стереотипи про зерносушильне обладнання, які можуть зашкодити аграрію

Елеваторне обладнання коштує грошей, а у аграріїв є не так багато фінансів, тому до вибору та придбання обладнання треба підходити ще більш раціонально, ніж зазвичай. Керівник підприємства «НОВИЙ ЕЛЕВАТОР» Євгеній Романов розповів про основні помилки, які роблять аграрії, купуючи зерносушильне обладнання. Якісь із них допускають через стереотипи, якісь — бажаючи зекономити. Проте, врешті ці помилки можуть обійтися замовнику набагато дорожче і принести зайвий головний біль. Як треба підходити до вибору обладнання, читайте в матеріалі.

Стереотип: закордонне обладнання краще українського

Чимало учасників агроринку ще 10 років тому були переконані, що якісне обладнання роблять лише закордоном. Проте українські виробники все більше розвінчують цей міф. Вони працюють в форматі невеликих і середніх підприємств, що дозволяє їм експериментувати, бути гнучкими, практикувати індивідуальний підхід до клієнтів.

«Закордонне обладнання не орієнтоване на ринок України. Розробки українських виробників більше пристосовані до ефективної роботи в наших природно-кліматичних зонах, мають кращу продуктивність та більш економні», — зазначив Євгеній Романов.

Зерносушильне обладнання має бути адаптоване до особливостей клімату

Керівник згадує, що першу зерносушарку компанія придбала для власних потреб у провідного європейського виробника, проте обладнання не виправдало сподівань.

«В процесі роботи стало зрозуміло, що зерносушарка може дати лише половину від заявленої продуктивності, бо розроблена для сушіння рису і не призначена для роботи в нашій природній зоні», — розповів Євгеній Романов.

Саме тому компанія почала виготовляти обладнання з врахуванням кліматичних особливостей України. Але не лише погодні фактори враховувалися. Як зазначив керівник, також важливі економічні і управлінські реалії нашої країни, бо досвід та робота наших аграріїв багато в чому відрізняються від закордонної практики.

«Головна «фішка», що ми — колеги наших покупців, оскільки надаємо послуги сушіння зерна. Тому щороку ми вносимо конструктивні та технологічні зміни в обладнання, виходячи з нашого власного досвіду роботи з ним. Всі нововведення спочатку випробовуються в інтенсивному режимі комерційного сушіння, і лише потім ідуть в серію», — каже Євгеній Романов.

Керівник наголошує, що загалом у багатьох сферах машинобудування наші виробники не лише успішно конкурують із закордонними, але і отримують визнання в інших країнах.

Українські виробники елеваторного обладнання отримують визнання за кордоном

Якщо не піддаватися стереотипу про якість закордонного обладнання, то аграрію відкриваються гарні перспективи дійсно зекономити гроші і час, вважають в компанії «НОВИЙ ЕЛЕВАТОР».

«Обладнання однієї якості з імпортним в українського виробника буде дешевшим. Це пов'язано з різницею у вартості праці, логістики, наявністю митних витрат, утриманням представництв, оподаткуванням та маркетингом», — зазначив Євгеній Романов.

Крім того, місцевий виробник може надавати терміновий сервіс і ремонт. Покупці українського зазвичай не чекають місяцями закордонні запчастини чи потрібних спеціалістів. Вітчизняні виробники зазвичай на зв'язку 24/7 з липня по грудень — весь зерновий сезон.

Стереотип: куплю зерносушарку перед сезоном, нема куди поспішати

Бувають випадки, коли аграрії відкладають покупку зерносушарки та іншого елеваторного обладнання «під врожай». Мотивація різна: коли — бажання притримати фінанси, але частіше — це нерозуміння процесу замовлення та його реалізації. В компанії зазначають, що деякі аграрії впевнені, що купівля зерносушарки схожа на покупку трактора: заплатив — поїхав працювати. Але це не так, і за місяць здійснити покупку не вдасться.

«Успішний результат приходить після ретельного проєктування, виробництва та будівельно-монтажних робіт. А відкладання покупки на останній момент — це прямий шлях більше витратити на обладнання, а в кінці отримати зовсім не те, що дійсно потрібно», — зазначив Євгеній Романов.

Підхід до купівлі зерносушарки «по принципу трактора» приведе до переплати або до зриву термінів встановлення обладнання. Чому ймовірні переплати? За словами Євгенія Романова, обладнання, яке виготовили планово, завжди коштує дешевше. А якщо клієнт замовляє термінове виробництво, то матеріали і комплектуючі зі складу закуповують без знижок. Крім того, додатково оплачуються перепрацювання робітників та їхня робота у вихідні.
Навіть якщо виробник може виготовити обладнання швидко під замовлення, завжди є ризики зриву покупки.

«Якщо катастрофічно мало часу на вирішення форс-мажорів, це може привести до суттєвого здорожчання зерносушарки, встановленню обладнання вже після початку сезону або взагалі до скасування проєкту», — каже Євгеній Романов.

Зазвичай терміни реалізації елеваторних проєктів можуть займати від 3 місяців до року, залежно від складності. Тому найкращий час почати роботу над новим елеваторним обладнанням для аграрного господарства настає відразу після збору врожаю.

Обирати зерносушильне обладнання потрібно завчасно

У 2022 році «НОВИЙ ЕЛЕВАТОР» виконав проєкт зерносушильного комплексу в рекордно короткі терміни — за місяць. Все завдяки тому, що обладнання було в наявності — саме воно їздило на сільськогосподарську виставку в Польщу. Але зазвичай на склад виготовляють обмежену кількість продукції.

Стереотип: я знаю, що мені потрібно, тому не варто витрачатися на проєктування

В компанії «НОВИЙ ЕЛЕВАТОР» зазначають: буває так, що значний власний аграрний досвід, або досвід сусідів чи друзів формує негативне ставлення до проєктування. Фермери не бачать сенсу в цьому, оскільки «краще знають», або кажуть «побудуйте, як у сусіда».

Такий підхід може призвести до марних витрат, але небезпечніше — це системні незручності та зайві витати в роботі. Чому так?

«Кожний проєкт унікальний. Ретельно опрацьований проєкт буде враховувати індивідуальні особливості господарства: геодезію, навантаження, менеджмент і організацію праці, вологість, засміченість, наявність захворювань і шкідників зерна, економічну бізнес-модель та безліч інших факторів», — каже керівник.

Він зазначає, що правильний підхід до проєктування дозволяє правильно підібрати обладнання, раціонально розробити виробничу й логістичну схему, та не купувати зайвого.

Грунтовна робота над проєктом дозволяє продумати найкращу виробничу схему та не купувати зайвого

Стереотип: можна будувати елеваторний комплекс без документів, бо сусід так вже давно працює

В Україні склалася ситуація, що в основному лише крупні елеватори будують зерносушарні комплекси на законних підставах та вводять їх в експлуатацію. Середні та дрібні господарства зазвичай «не морочаться» і будуються без необхідних дозволів. Але це хибна практика, адже з грудня 2020 року в Україні запрацювала Державна інспекція з архітектури та містобудування (ДІАМ). Інспекція прийшла на зміну ДАБІ та займається архітектурно-будівельним контролем. ДІАМ може проводити перевірки у воєнний час.

«Багато хто з середніх та дрібних господарств дійсно не знає чинного законодавства. Дехто має зв'язки, розраховуючи, що «друзі» допоможуть швидко вирішити питання у разі чого. Інші розраховують на те, що все буде як раніше: «сусід так все життя працює, а чому мені не можна?» Не можна, тому що дещо змінилося», — каже керівник.

Як зазначив Євгеній Романцов, дрібні та середні сушильні комплекси потрапляють у категорії СС1 та СС2, а порушення будівництва таких об'єктів загрожують штрафами від 781 тис. грн до 3,5 млн грн.
Проте не все обладнання потрібно декларувати та узаконювати.

«Зерносушильні комплекси «НОВИЙ ЕЛЕВАТОР» не вимагають декларування та введення в експлуатацію, бо належать до мобільного пересувного обладнання за рахунок модульності. Комплекс можна демонтувати, транспортувати і встановлювати в іншому місці», — зазначив Євгеній Романов.

Від додав, що це можливо завдяки спеціально розробленій конструкції, та підтверджено протоколами випробувань «Українського науково-дослідного інституту прогнозування та випробування техніки та технологій для сільського виробництва імені Леоніда Погорілого».

Зерносушильні комплекси НОВИЙ ЕЛЕВАТОР не вимагають декларування

Стереотип: все обладнання однакове, тому куплю дешевше

Зерносушильні комплекси на ринку коштують по-різному. Як зазначає Євгеній Романов, різниця в вартості обладнання залежить від технологій і матеріалів, які використовуються у виробництві.

«Це можна порівняти з автомобілями економ- та преміумсегментів. Купуючи дешево будьте готові регулярно платити ще більше в процесі роботи, компенсуючи такі фактори, як низька продуктивність, швидке зношування та поломки вузлів і агрегатів, малу енергоефективність, високу пожежонебезпеку, псування зерна тощо», — каже Євгеній Романов.

Проте виробники кажуть, що зекономити на обладнанні можна, але не за рахунок якості. До повномасштабного вторгнення в Україні діяла програма компенсації 20% вартості обладнання від вітчизняних виробників. Зараз вона не діє, тому компанії пропонують клієнтам знижки та бонуси, а частину роботи виконують безкоштовно.

Наприклад, якщо до кінця року законтрактувати виробництво зерносушильного обладнання «НОВИЙ ЕЛЕВАТОР» на наступний рік, то клієнт може зекономити понад $30 тис. Тоді проєктування та будівництво фундаменту, ранній монтаж, доставку обладнання виконають безкоштовно. За сервісне обслуговування після першого сезону також не доведеться платити.

Такі основні помилки аграріїв у ставленні до покупки зерносушильного обладнання, вважають у компанії «НОВИЙ ЕЛЕВАТОР». Чим менше господарство, тим більше йому потрібно економити, — саме тому варто ретельніше вибирати і обладнання, і виконавців замовлення.

Детальніше про бонуси та знижки від виробника «НОВИЙ ЕЛЕВАТОР» дізнавайтеся за телефонами:

+3 8096 101 40 40

+3 8095 101 40 40