Вчора, 09:00 Експорт

В Україні оновлять процедуру контролю за поверненням валютної виручки агроекспортерами — Висоцький

В Україні оновлять процедуру контролю за поверненням валютної виручки від експорту сільгосппродукції. Про це в ефірі телемарафону розповів перший заступник Міністра агрополітики Тарас Висоцький.

Читайте всі новини елеваторного ринку в нашому Телеграм-каналі

«Буде чітка прив’язка щодо неможливості експорту без реєстрації податкової накладної, тобто без фіксації по ПДВ. Лише там, де будуть прозорі документи, буде право експорту, і лише після повернення валютної виручки в прозорих компаній буде відшкодування ПДВ. Це більш жорсткі заходи, але вони мають допомогти ще зменшити обсяг потенційно неповерненої валютної виручки, щоб дійти до показника 3-5%», — сказав Висоцький.

За його словами, нова процедура працюватиме з листопада, наразі уряд фіналізує її. Президент вже підписав відповідний закон.

«В листопаді 2023 року була запроваджена оновлена процедура експорту сільськогосподарської продукції, яка стосується повернення валютної виручки. У результаті показник вчасного повернення валютної виручки складає понад 80%. Є певні затримки з неповерненням — не більше 10-15%, 3-3,5 млрд доларів», — додав Висоцький.

Тобто відбулось покращення показника по поверненню валютної виручки, який скоротився з 8 млрд доларів до 3,5 млрд доларів, зауважив він.

Читайте також: Строки повернення валютної виручки для агропродукції збільшили до 120 днів

Євгенія Тулаїнова, Elevatorist.com, 2024 р.