Сьогодні, 18:03 Події

Одному з колишніх керівників ДПЗКУ оголосили вирок у справі проти Федоричева — 10 років за ґратами

1 жовтня 2024 року Вищий антикорупційний суд оголосив вирок, яким визнав винуватим одного з колишніх керівників «Державної продовольчо-зернової корпорації України» (ДПЗКУ) в отриманні хабаря і зловживанні службовим становищем. Про це повідомила САП.

Читайте всі новини елеваторного ринку в нашому Телеграм-каналі

Суд призначив йому покарання у вигляді 10 років позбавлення волі з позбавленням права обіймати посади строком на три роки, зі штрафом у розмірі 17 тис. грн та з конфіскацією всього належного йому на праві власності майна.

Обвинуваченого взяли під варту в залі суду.

Також суд частково задовольнив позов ДПЗКУ до обвинуваченого на суму понад 45 млн грн.

За даними слідства, засуджений у 2014 році разом з іншими службовими особами реалізувала схему, за якою зерно, що належало ДПЗКУ, продавалось за заниженими цінами одному з міжнародних зернотрейдерів. Участь в цьому брали приватні компанії-посередниці, підконтрольні службовим особам ДПЗКУ та згаданому зернотрейдеру.

Зерно, придбане за заниженими цінами, зернотрейдер продавав за ринковими цінами, а різниця у вартості мала надійти на рахунки однієї з компаній-посередниць, підконтрольних обвинуваченим.

В результаті ДПЗКУ не отримала більшу частину коштів за продане зерно, збитки склали $60 млн

Як повідомляє LIGA.net, на сайті Ради громадського контролю НАБУ фабула справи описана так:

«Голова правління ПАТ «Державна продовольчо-зернова корпорація України», попередньо залучивши Завадського А.Ю [...] та іншу особу, за пособництва Корнієнка В.М. прийняв від [російського олігарха] Федоричева Олексія обіцянку неправомірної вигоди в особливо великому розмірі в сумі $667 298,81 (що станом на 25.07.2014 еквівалентно 7 842 627, 41 грн) за укладення та виконання контрактів на поставку сільськогосподарської продукції між ПАТ «ДПЗКУ» та підконтрольним Федоричеву Олексію підприємством LIRTAVIS ENTERPRISES LTD (Республіка Кіпр) за цінами нижчими від ринкових, а також на вигідних для Федоричева Олексія умовах оплати».

Олексій Федоричев — власник терміналу «ТИС-Зерно». У липні правоохоронними органами Італії накладено арешт на його активи вартістю близько €41 млн через афери із зерном ДПЗКУ.

Читайте також: На Волині судитимуть керівника зернової корпорації за розтрату понад 400 тонн зерна

Євгенія Тулаїнова, Elevatorist.com, 2024 р.